recept
ARAPSKA KOMPLET LEPINJA KOJOJ NIJEDAN SRBIN NEĆE ODOLETI: Svako ko je proba kaže da je BOLJA OD ZLATIBORSKE
Ovaj arapski recept je odlična zamena za našu komplet lepinju. Nije komplikovana za pripremu
Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a po pravilu, sprema se sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba.
Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna. Umesto originalne komplet lepinje, danas vam donosimo recept za odličnu zamenu. Po arapskom receptu napravite lepinju i napunite je krem sirom.
Sastojci:
Za testo:
380-400 g brašna
1/2 kašičice soli
250 ml vode
Za nadev:
1 jaje
230 g krem sira
Još:
puter
Recept za arapsku komplet lepinju:
U posudi pomešajte brašno, so i vodu. Umestie mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. U posudi pomešajte jaje i krem sir i dobro sjedinite. Testo podelite na 2 jednaka dela, pa pospite brašnom, pa opet pokrijte testo i ostavite da odstoji nekih 10 minuta.
Razvucite obe polovine testa što tanje, a onda premažite istopljenim puterom. Premažite i nadevom od krema sira, pa preklopite testo četiri puta po dužini. Treba da dobijete tanak pravougaonik. Zatim preklopite četiri puta po širini. Pre svakog preklapanja premažite testo istopljenim puterom.
Stavite u nauljeni kalup, pa pritisnite rukama da testo pokrijte dno. Premažite istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 260°C oko 8 minuta. Gotovu arapsku komplet lepinju premažite istopljenim puterom i isecite.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)