Bela pita, Foto: Printscreen/youtube/ Recepttura

mmm predobra!

NAJUKUSNIJA BELA PITA SA DOMAĆIM KORAMA: Samo ovakva se tamanila u bivšoj Jugi - receptura starih domaćica

Starinski recept za ukusnu poslasticu koja se tamanila u staroj Jugi

Objavljeno: 30.10.2023. 11:29h

Bilo da pripremate neko slavlje ili samo volite da se zasladite u toku dana, predlažemo vam starinski recept za belu pitu. Priprema ove poslastice je prilično laka i objašnjena korak po korak, tako da će i oni manje spretniji da se snađu u pravljenju.

Sastojci

Za kore:

  • 400 g brašna
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
Bela pitafoto: Printscreen/youtube/ Recepttura

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilon šećera
  • 250 g margarina
  • 1 limun - sok
  • I još:
  • 200 g bele čokolade
  • 5 kašika ulja
foto: Printscreen/youtube/ Recepttura

Priprema

Zamesiti kore od brašna, jajeta, šećera, pavlake, praška za pecivo i margarina. Testo podeliti na 3 jednaka dela i staviti u frižider na pola sata. Razvući kore i peći na prevrnutom plehu od rerne na 160-180°C i paziti da korice ostanu bele.

Razviti korefoto: Print Screen Youtube/ Recepttura

Razmutiti u 200 ml mleka brašno, šećer, i vanilin šećer, a ostatak mleka staviti da provri, pa skuvati fil. U ohlđen fil dodati margarin sobne temperate, pa dobro izmiksati zatim i sok od limuna i još jednom dobro izraditi mikserom.

Mazati kore filomfoto: Printscreen/youtube/ Recepttura

Filovati kora, pa fila, kora, druga polovina fila, pa kora. Ostaviti da prenoći, pa staviti glazuru preko. Čokoladu otopiti sa uljem na pari.

Bonus video

(Espreso/recepti.com)