Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Cooking With Claudy
preukusno
NEMOJTE SE MUČITI SA ČIŠĆENJEM RIBE, URADITE OVO I POSAO JE GOTOV OČAS POSLA: Ovo će vam olakšati spremanje SLAVE
Trikovi za spremanje ribe koji će vam olakšati pripremu slave
Objavljeno: 26.10.2023. 11:21h
Marija Marković
Riba se ne nalazi često na meniju, ali trebalo bi jer je jako zdrava. Uglavnom se ljudi odlučuju da je spremaju u toku posta ili kada su posne slave. Tada se domaćice trude da spreme uskuna jela sa ribom i morskim plodovima, ali koliko god ona delovala jednostavna za pripremu, postoje neke cake koje će je učiniti još ukusnijom. Ako slavite Svetu Petku, znate da ona ove godine pada u petak, a to znači da trepza mora da bude posna. U nastavku teskta otkrivamo vam neke trikove koji će vam pomoći u pripremi ribe, kao i riblje čorbe koje možda niste znali.
- Pre nego što krenete da pripremateribu,proverite da li je sveža, a to ćete učiniti tako što ćete je spustiti u posudu sa vodom. Ako potone, sveža je.
- Neprijatan miris od prženja ribe možete da uklonite ako u tiganj dodate isečen krompir.
- Riblja čorba se soli na početku kuvanja.
- Pre nego što krenete da ječistite, ribu potopite kratko u hladnu vodu, da nabuburi - tako ćete je lakše očistiti.
- Da se ne bi raspala tokom prženja,ribu isecite i posolite 15 minuta pre termičke obrade.
- Manje ribe možete da očistite i bez sečenja stomaka. Sve što treba da uradite jeste da napravite dubok rez u blizini škrga, zatim isecite kičmu i skinite glavu zajedno sa iznutricama.
- Kako bi riba imala hrskavu koricu, malo posolite vrelo ulje.
- Ribu ćete pravilno očistiti od krljušti ako je prvo potopite u ključalu vodu, a zatim u toplu vodu sa dodatkom sirćeta.
- Kožu ribe ćete lakše ukloniti ako je prvo poprskate sirćetom.
- Ako spremate haringu i previše je slana, prvo je potopite u čaj ili mleko.
- Dobro je osušite ubrusom, jer ćete samo tako biti sigurni da je riba dobro ispečena.
- Morska riba će biti mekša ako je pospete šećerom nekih 30-40 minuta pre prženja.
- Prilikom kuvanja zamrznuta riba se može staviti samo u hladnu vodu.
- Ako vam riba klizi u rukama, prste umočite u so i nastavite sa čišćenjem.
- Ako vam je ostalo kuvane ili pržene ribe, čuvajte je na hladnom mestu dan - dva. Pre nego što krenete ponovo da je jedete kuvanu ribu kratko prokuvajte u bujonu, a prženu još jednom ispržite.
- Ako želite da napravite ukusnu riblju čorbu, neophodno je da koristite nekoliko vrstaribe.
Bonus video: Tropsko jelo, riba, krompir, ŠTA TO NIJE URODILO PLODOM?!
(Espreso/Stvar ukusa)