Ilustracija, Foto: Prinztscreen/Youtube/agrotvsrbija3053

recept

SLANINU NA OVAJ NAČIN DO SAD NIKO NIJE PROBAO: Namaz od kog vam kreće VODA NA USTA, SRBI će poludeti za ovim

Kada jednom probate džem od slanine, ni jedan drugi nećete uzeti

Objavljeno: 24.10.2023. 19:00h

Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu istoriju, obogatiče i brojna tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.

Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo lako ga možete pripremiti i sami.

Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a i dalje s dovoljno slatkoće, koju daje karamelizovani luk, te blage ljutine, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.

Za početak ga probajte ga s tostom i jajetom, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.

Sastojci:

- 340 g slanine, iseckane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)

- 1 veća glavica luka, sitno iseckanog

- 3 čena belog luka, samlevenog

- 1 halapinjo papričica, prepolovljena, očišćena od semenki i samlevena

- so

- biber

- 50 g smeđeg šećera

- 50 ml jabukovog sirćeta

- 1 paradajz srednje veličine, očišćen i iseckan na kockice veličine kockica slanine

- 2 kašike paste od paradajza

foto: Profimedia

Priprema:

  1. U sudu od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
  2. Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude pokriveno.
  3. Dodajte luk, beli luk i halapinjo papričicu u sud u kom ste pekli slaninu i začinite solju i biberom. Dinstajte na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
  4. Umešajte smeđi šećer i kada luk počne da se karamelizuje (trebaće mu oko osam minuta) dodajte sirće i kuvajte dok se malo ne redukuje, dva do tri minuta.
  5. Dodajte prženu slaninu, paradajz i pastu od paradajza, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
  6. Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je zatvorite poklopcem.

Bonus video: VEČERNJI DNEVNIK 23.10.2023

(Espreso/021)