recept
SLANINU NA OVAJ NAČIN DO SAD NIKO NIJE PROBAO: Namaz od kog vam kreće VODA NA USTA, SRBI će poludeti za ovim
Kada jednom probate džem od slanine, ni jedan drugi nećete uzeti
Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu istoriju, obogatiče i brojna tradicionalna jela raznih svetskih kuhinja.
Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo lako ga možete pripremiti i sami.
Osvežen jabukovim sirćetom i paradajzom, a i dalje s dovoljno slatkoće, koju daje karamelizovani luk, te blage ljutine, ovaj džem će zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživeti i najdosadnija jela.
Za početak ga probajte ga s tostom i jajetom, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u frižideru do dve nedelje u hermetički zatvorenoj tegli.
Sastojci:
- 340 g slanine, iseckane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)
- 1 veća glavica luka, sitno iseckanog
- 3 čena belog luka, samlevenog
- 1 halapinjo papričica, prepolovljena, očišćena od semenki i samlevena
- so
- biber
- 50 g smeđeg šećera
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 1 paradajz srednje veličine, očišćen i iseckan na kockice veličine kockica slanine
- 2 kašike paste od paradajza
Priprema:
- U sudu od livenog gvožđa srednje veličine pržite slaninu na umerenoj vatri povremeno mešajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
- Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude pokriveno.
- Dodajte luk, beli luk i halapinjo papričicu u sud u kom ste pekli slaninu i začinite solju i biberom. Dinstajte na umerenoj vatri, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
- Umešajte smeđi šećer i kada luk počne da se karamelizuje (trebaće mu oko osam minuta) dodajte sirće i kuvajte dok se malo ne redukuje, dva do tri minuta.
- Dodajte prženu slaninu, paradajz i pastu od paradajza, delimično poklopite i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Prebacite džem od slanine u teglu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je zatvorite poklopcem.
Bonus video: VEČERNJI DNEVNIK 23.10.2023
(Espreso/021)