ukus detinjstva
SLAVSKI KOLAČ STAR PREKO 100 GODINA, NAŠE BAKE SU GA OBAVEZNO SPREMALE ZA SLAVU: Recept otkrila domaćica Jovanka
"Recept je iz Pešte '33., '34. godina prošlog veka. Јa sam ga dobila od bakine prijateljice koja je rođena i živela u Pešti sve do rata onog drugog"
Sezona slava je uveliko krenula, a mnoge vredne domaćice već sada traže recepte za pripremanje ukusnih poslastica. Mi vam donosimo recept za kolač koji će vas oduševiti, a sigurno će se odmah razgrabiti čim ga iznesete na trpezu.
Gospođa Jovanka Jevtić poslala nam je recept za kolač Čupava Beti, a priča kako je do njega došla je prosto neverovarna.
"Recept je iz Pešte '33., '34. godina prošlog veka. Јa sam ga dobila od bakine prijateljice koja je rođena i živela u Pešti sve do rata onog drugog. Gospođi Zindi tata je bio poslastičar. Početkom devedesetih kada sam kretala na fakultet dobila sam recept. Stajao je tako dugo u jednom rokovniku dok nisam rešila da ga napravim. Sad ga često spremam jer je jako zgodan kada mi dođu gosti. Ako želite samo njih za slavu onda dupla mera. Sve ostalo je vrhunsko. Pravi slavski kolač."
Sastojci
Kora
belanca 3
šećer 3 kašike
so prstohvat
mleveni orasi 2 kašike
mleveni badem 1 kašika
brašno 2 kašičice
korica pomorandže rendana 1
Fil
čokolada za kuvanje min 52% kakaa 100 gr
slatka pavlaka 2 dl
Glazura za odozgo
čokolada za kuvanje min 52% kakaa 100 gr
ulje 2 kašike
Preliv
mleko 150 ml
burbon vanila ili pola šipke vanile 1 kesica ili pola vanile
Kako pripremiti
Prvo belanca stavite u frižider na dva sata da se ohlade. Umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli i šećerom. Polako umešajte orahe, badem, rendanu koricu i brašno. Pecite na pek papiru u plehu za korice za tortu. Debljina testa ispečenog bi trebalo da bude trećina prsta. Peče se na 180 stepeni oko 25 minuta.
Skuvajte mleko sa vanilom. Vrućim mlekom preliti hladnu koricu i pustite dva sata da skroz upije. Napravite klasičan ganaš krem od pavlake i čokolade. Čokoladu izlomite. Pavlaku stavite u šerpicu pa na ringlu da se zagreje. Ne sme da provri, bukvalno da prostruji. Prelijte pavlakom čokoladu i ostavite 5 minuta da se otopi čokolada. Pažljivo spatulom sjedinite. Pustite da se potpuno ohladi u frižideru.
Kada se ohladi umutite mikserom kao svaki šlag penasto. Isecite koricu na kocke 2 x 2cm. Filuje se korica, fil,korica fil, korica. Odozgo i sa strane svuda ide fil. E sad treba da napravite viljuškom ili nožem onako kao da je čupavo, tršavo. Stavite na sat vremena u frižider.
Napravite glazuru od čokolade. Kašičicom odozgo stavite glazuru i sipajte onako neobavezno da se slije. Stavite malo mlevenih oraha čisto mrvu, pa opet još jednu kašičicu stavite glazure. Ostavite u frižideru najmanje 6 sati pre serviranja.
NAJBOLJI RECEPT ZA PITU SA MESOM I PALAČINKE
(Espreso/Naj Žena)