recept
DA BI SE VAŠEM SLAVSKOM KOLAČU DIVILI SVI GOSTI MORATE GA PREMAZATI OVIM: Ni jaje, a ni ulje, već nešto MNOGO BOLJE
Približava se Sveta Petka i za tu priliku napravite najmekši posni kolač.
Ako obeležavate Svetu Petku sigurno želite da napravite slavski kolač. Možda ovo nije velika slava u Srbiji, ali svakako neki običaji moraju da se ispoštuju, pa tako na stolu treba da imate kolač, žito, sveću i vino. Ako nikada do sada niste mesili slavski kolač, ne brinite, mi vam donosimo recept za jedan od najmekših.
Trik je sirćetu koje se dodaje da bi testo brže naraslo, a majonez daje lepu boju i mekoću. Napravite i vi najmekši slavksi kolač koji će svi hvaliti, a on treba da bude postan, jer Sveta Petka pada u petak.
Sastojci:
500 ml vode
1 kašika šećera
40 g svežeg kvasca
1 kašika sirćeta
1 kašika soli
100 ml ulja
oko 1 kg brašna
50 g margarina
2 kašike posnog majoneza
Recept za najmekši posni kolač:
U toploj vodi izdrobite kvasac i dodajte šećer. Lepo promešajte da se sastojci sjedinite, pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje, sirće i aktivirani kvasac. Lepo umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo za slavski kolač na 3 dela (2 manja i 1 veći).
Veći deo ostavite u obliku lopte, samo premažite istopljenim margarinom i stavite u šerpu. Preostalo testo razvucite i premažite istopljenim margarinom. Isecite svako testo na 3 trake jednake veličine, pa ih urolajte da dobijete zmijiice. Napravite pletenice (2 pletenice od po 3 zmijice) i stavite preko testa u šerpi, u obliku krsta. Pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Premažite majonezom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. A evo kako se prave ukrasi za posni slavski kolač.
Torta Hram Svetog Save na slavlju
(Espreso/24sedam)