Posni slavski kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

nema boljeg i ukusnijeg

STARE ŽENE PRAVE NAJMEKŠI POSNI SLAVSKI KOLAČ: Tradicionalni recept - godinama unazad ga koriste

Stare žene godinama unazad prave najmekši posni slavski kolač po tradicionalnom receptu

Objavljeno: 23.10.2023. 20:41h > 20:43h

Žene svake godine spremaju slavski kolač po svojim receptima, ali nije na odmet da ga napravite tako da bude najmekaniji.

Kako se bliži Sveta Petka domaćice osim slanih specijaliteta brinu i o slatkišima.

Posna torta je svakako deo koji se na kraju služi, a još brže će nestati ako je ukusna i kremasta.

Pred vama je sada najmekši posni slavski kolač koji se tradicionalno sprema već godinama unazad u našoj zemlji.

Sastojci za posni slavski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci su sledeći:

Za testo:

brašno - 1 kg

voda - 500 ml

so - 2 kašičice

svež kvasac - 40 g

ulje - 200 ml

Testo za posni slavski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

šećer - 2 kašičice

Za ukrase:

voda - 70 ml

gustin - 20 g

so - 1 kašičica

brašno - 100 g

Za lepljenje ukrasa:

brašno - 25 g

voda 60 ml

Slavski kolač u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Ispred vas je sada priprema:

Priprema testa: U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml mlake vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zatim dodati ulje, 100 g brašna, uliti ostatak mlake vode (400 ml), posoliti, postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Nadošlo testo prenesiti na pobrašnjenoj radnoj površini. Dublju šerpu premazati uljem, posuti brašnom i staviti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna zagreje).

Posni slavski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, ukloniti foliju i kolač peći još 20 minuta na 180 stepeni.

Za ukrase: Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaaviti da odstoji 30 minuta. Od testa praviti razne ukrase po sopstvenoj želji (krst, ružu, list...).

Za lepljenje ukrasa: Razmutiti vodu i brašno. Šerpu izvaditi iz rerne i smesom od vode i brašna lepiti ukrase na slavskom kolaču. Vratiti u rernu na kratko (peći 10 minuta, ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).

Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti uz šerpe (kako se ne pi pokvasio). Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)