PROBAJTE I VI
OVAKO SE PRAVI TURŠIJA NA GRČKI NAČIN: Pored nje svaka SRPSKA VERZIJA pada u zaborav, uživaćete kao PRAVI GRK
Recept za turšiju na grčki način
Recept za turšiju na grčki način, jer uživanje u ukusima mediterana nije rezervisano samo za letnji period.
Sastojci:
- 8 kg različitog povrća
- 5 l vode
- 1,5 l sirćeta
- 7 kašika šećera
- 7 kašika soli
- 40 g vinobrana
- biber, lovorov list
Priprema:
Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure ili u veće tegle. Povrće povremeno pospite zrnima bibera i lovorovim listovima. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite. Može da se konzumira nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.
Napomena: Kod ove turšije je interesantno što, ukoliko se neko povrće brzo potroši, može da se doda novo, čak i tokom zime.
(Espreso/StvarUkusa)