PROBAJTE I VI
OVA NORVEŠKA TORTA SRBIMA MAMI VODU NA USTA:Iznova i iznova se sprema toliko je SAVRŠENA da ćete misliti da sanjate
Kiselkasto voće daje uravnotežujuću notu slatkom filu i čini Norvešku tortu neodoljivom poslasticom
Norveška torta sa višnjama sinonim je za poslasticu koja se topi u ustima. Između dva mekana sloja raspoređuje se puno fila sa dodatkom višanja. Obe kore za tortu posipaju se listićima badema.
Sigurni smo da ćete poželeti da je spremate iznova i iznova, budući da pored savršenog ukusa nije ni komplikovana za pripremu.
Sastojci:
Za kore:
- 120 g putera
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 žumanca
- 1/5 šolje mleka
- 160 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 4 belanaca
- 150 g šećera
- 1/2 kašike limunovog soka
- 50 g listića badema
- Za fil sa višanja:
- 300 g krem sira
- 200 g slatke pavlake
- 30 g šećera
- 100 g višanja
Priprema:
U omekšali puter dodajte šećer i umiksajte. Dodajte jedno po jedno žumance, miksajte, uspite mleko i ponovo dobro umiksajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa prosejano dodajte u smesu za koru. Sjedinite špatulom, pa izlijte smesu za tortu u dva odvojena pleha obložena pek papirom i poravnajte.
U belanca dodajte šećer, umutite, pa dodajte limunov sok i nastavite da miksate dok ne dobijete čvrst šne.
Rasporedite podjednake količine fila po korama za tortu u plehovima. Kašičicom napravite male talase po filovima, pa pospite listićima badema.
Pecite kore za tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Kada se malo prohlade, sklonite pek papir, pa jednu koru prebacite na veći poslužavnik.
Pomešajte krem sir i slatku pavlaku, dodajte šećer i umiksajte.
Fil prebacite u špric za kolače pa ravnomerno rasporedite polovinu količine po kori, dodajte višnje, pa nanesite i ostatak smese.
Prekrijte drugom korom. Služite tortu sa višnjama kada se stegne u frižidferu.
(Espreso/Informe.rs)