recept
OVO JE DORUČAK ZBOG KOG JEDVA ČEKATE DA ODETE KOD BAKE: Kad mu osetite MIRIS odmah vam OTVORI APETIT
Mekane pogačice sa sirom su idealna ideja za doručak
Ima li nečeg boljeg od mirisa toplog peciva koji se širi kućom? Priuštite ukućanima i sebi doručak ili večeru iz snova, bez odlaska u pekaru. Napravite mekane pogačice koje će se razgrabiti u trenu. Sigruno smo da ćete pogačice sa sirom pripremljene na ovaj način rado spremati iznova i iznova.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica sirćeta
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 500 g brašna
- 100 g putera
- 1 šolja ulja
- 400 g sira po želji
- 2 žumanceta
Priprema:
U posudu ubacite suvi kvasac, pa dodajte toplu vodu. Promešajte dobro, pa dodajte sirće, ulje, brašno, so i promešajte, pa zamesite testo. Temeljno premesite rukom i kada testo postane meko i nelepljivo, ostavite u posudi prekrivenoj krpom na 10 minuta. Pospite malo brašna po radnoj površini, rukama malo pritisnite i raširite testo, pa podelite na 12 delova. Svaki deo rukama oblikujte u lopticu, pa na površini posutoj brašnom razvijte oklagijom u duguljast oblik. Pomešajte otopljen puter i ulje, pa podmažite vatrostalnu posudu. Ubacite 1 razvučeni deo testa, pa ga premažite smesom sa puterom i uljem, isto to učinite i sa drugim koji ćete staviti pored prvog. Ređajte na njih nove slojeve testa i podmazujte, pa pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Potom stavite oklagiju na posudu i preklopite preko dva komada razvučenog testa. Premestite na radnu površinu. Rukama postepeno razvlačite i tapkajte testo dok ne dobijete dugački valjak, držeći oklagiju. Uvijte u 2 rolnice, pa uklonite oklagiju. Ponovite postupak do utroška testa. Svaku pojedinačnu rolnicu podelite na 2 dela, pa rukama spljištite ivicu ka sredini, tako da dobijete krug. Razmesite malo oklagijom, pa ubacite nadev od sira. Preklopite i to učinite sa svim ostalim. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 15 minuta. Premažite umućenim žumancem. Pecite na 180°C dok ne porumene.
Bonus video: Recept za knedle
(Espreso/Stvar ukusa)