recept
ĆUFTE OD ŠARANA U PARADAJZ SOSU: Recept koji SVAKA SRPKINJA sprema za SVETU PETKU
Ovo je odličan izbor za posni ručak
Šaran je rečna riba koja je popularna u Srbiji, a svi je obično spremaju na isti način. Ako želite da napravite ovu ribu na drugačiji način, predlažemo da izaberete belog šarana, poznatijeg kao tolstolobik, pa da napravite ćufte.
Sastojci:
- 500 g tolstolobika - šarana (bez kostiju)
- 1 crni luk
- 200 g pirinča
- 50 g prezli
- 250 ml paradajz sosa
- 3 kašike brašna
Recept za ćufte od tolstolobika - belog šarana:
Šarana očistite i izblendirajte, a onda izblendirajte i crni luk. Pirinač skuvajte, pa procedite i pomešajte sa šaranom (tolstolobikom) i lukom. Dodajte i prezle. Začinite po želji, a mi predlažemo da malo eksperimentišete, pa tako možete da dodate pored soli i bibera, začine kao što su senf u prahu, mlevenu papriku... Zatim sjedintie smesu od tolstolobika (šarana) i oblikujte ćufte. Ispržite ih u tiganju na malo ulja, a onda ih izvadite iz tiganja. U isti dodajte još malo ulja i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte brašno i promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, a začinite po želji. Zatim u vatrostalnoj posudi poređajte ćufte, pa prelijte paradajz sosom i pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
Bonus video: Recept za knedle
(Espreso/Stvar ukusa)