Bugarski koh na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ KITCHEN KK

topi se u ustima

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju

Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Objavljeno: 20.10.2023. 11:55h

Sutra je subota, a vaši ukućani sigurno očekuju da im spremite neku poslasticu koja će im taman "sesti" posle dobrog ručka.

Naše žene prave najlepše starinske oblande, druge razne kolače, čupavce, kao i torte.

Ono što nam je omiljeno jeste koh jer je on toliko sočan i vazdušast da u svakom zalogaju uživate i samo vam se traži još.

Bugarke ga isto prave, ali je još bolji od našeg i sami ćete se uveriti u to.

Jaja i šećer u činijifoto: Printscreen/Youtube/ KITCHEN KK

Recept ide po ovim sastojcima:

šećer - 100 g

jaja - 4 komada

brašno - 100 g

Brašno sa umućenim jajima i šećeromfoto: Printscreen/Youtube/ KITCHEN KK

Za sirup:

vanila - 1 kesica

voda - 350 g

brendi - 50 g (po želji)

šećer - 300 g

Ovako ide priprema:

1. Umutite jaja sa šećerom da se dobije gust sipkast krem. Najneodoljivije će biti ako mutite na vodenoj pari na ne više od 40 stepeni, a nakon toga da nastavite izvan vodene pare još nekoliko minuta.

Kora za koh u plehufoto: Printscreen/Youtube/ KITCHEN KK

Od dobijenog rezultata će zavisiti mekoća prelivenog deserta, budući da ne koristimo sredstvo za podizanje testa, zato ne štedite na vremenu u ovom delu pripreme, dok ne dobijete veoma sipkastu penu i svetlu boju.

2. Sipajte brašno i sporim pokretima špatule ga integrišite dok se u potpunosti ne usvoji.

3. Sipajte u tepsiju 22/22 cm, obloženu papirom za pečenje ili unapred nauljenu i nabrašnjenu. Razmrdajte kako bi se smesa izravnala.

4. Pecite koh 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme pređite na pripremu sirupa za koh.

Prelivanje kohafoto: Printscreen/Youtube/ KITCHEN KK

5. Kuvajte 10 minuta vodu sa šećerom. Sklonite sa vatre, sipajte alkohol, ukoliko ćete ga dodavati (ja ga ne preskačem, jer s njime sočni koh postaje predivan) i vanilu. Ostavite da se ohladi 15 minuta.

6. U međuvremenu trebalo bi da ste izvadili patišpanj iz rerne. Isecite ga na komadiće i sačekajte, kada sirup bude gotov, prelijte i ostavite ga da u potpunosti upije.

*Ukoliko ste koristili papir za pečenje, treba da ga uklonite pre nego što zalijete preliveni kolač.

7. Poslužite ovaj jednostavan i brz koh bez griza sa umućenom pavlakom, topingom od voća ili posut sa malo cimeta.

Neka vam je slatko!

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)