Kiseljenje kupusa u buretu, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

kakav recept

JUŽNJACI KISELE KUPUS NA NAJBOLJI NAČIN: Ne kvari se, a sarma je najukusnija - srpska zimnica koja se ne zaboravlja

Južnjaci kisele kupus na najbolji način na koji se ne kvari, a sarme budu najukusnije, srpska zimnica koja ne može da se zaboravi

Objavljeno: 19.10.2023. 20:19h

Nakon što ste pripremili barene paprike, ajvar, ljutenicu, vreme je da se bacite i kiseljenje kupusa.

Osim jednostavnog kupusa ribanca od kojeg se pravi najbolji podvarak, znamo da su sarme najukusnije od listova kiselog kupusa.

Južnjaci prave drugačije od naših baka, a toliko je dobar da ćete jedva čekati priliku da ga iskoristite.

Glavice kupusafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Za ovu zimnicu po njihovom receptu su izdvojeni sastojci:

vinobran

60 kg kupusa

biber u zrnu

Čišćenje glavica kupusafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

2 kg soli

šećer

ren

So u kiselom kupusufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

cvekla

Priprema: Kupus oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.

Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi rasol bio dobar i lepe boje, treba staviti cveklu, koren rena i oko 1/2 kg šećera i biber u zrnu.

Voda u kiselom kupusufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati, i ako je otrebno dodati još soli.

Kada je kupus sasvim dobro kiseo, odliti suvišan rasol, dodati vinobran (zavisno od količine kupusa), pretočiti rasol i ne koristiti ga desetak dana, dok se ne izbistri.

Bonus video:

(Espreso/Stil/Južna.Srbija.info)