sjajno
MAĐARI OTKRILI RECEPT ZA NJIHOV NAJPOZNATIJI SPECIJALITET: Juneće meso u UKUSNOM SOSU, što se DUŽE kuva to je BOLJE
Obavezno isprobajte recept za perklet od junećeg mesa - čuveno mađarsko jelo koje podseća na gulaš
Perkelt je čuveno mađarsko jelo koje neodoljivo podseća na gulaš, a pravi se tako što se juneće meso dugo krčka sa slaninom u crvenom vinu. Ovo fantastično jelo će gurmani obožavati, a meso je toliko mekano da se raspada. Ako ste ljubitelj pikantnog ukusa obavezno dodajte i ljutu papričicu, ali možete da je izbacite ako ne volite ljutu hranu.
Takođe, perklet možete da pripremate i od junećeg mesa, ali danas smo za vas izabrali teletenu. Služite sa pire krompirom i cela porodica će biti oduševljena.
Sastojci:
1 kg junećeg mesa
4 crna luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
2 štapića celera
1 ljuta paprika
150 g slanine
250 ml paradajz sosa
3 kasičice tucane paprike
1 l crvenog vina
lovorov list
Recept za perkelt -mekano juneće meso:
Juneće meso isecite na kockice, a slaninu sitno iseckajte. Zatim u dubokoj šerpi istopite malo putera, pa propržite juneće meso i slaninu. Izvadite iz šerpe, a ako je potrebno dodajte još malo putera. Kada se istopi dodajte sitno seckani crni luk, pa pržite dok ne omeška, a onda dodajte i sitno seckanu šargarepu, ljutu papriku, celer, kao i mleveni beli luk.
Pržite dok povrće ne omekša, a onda sipajte vino i paradajz sos, pa vratite juneće meso i slaninu. Stavite lovorov list, pospite tucanom paprikom, pa posolite i pobiberite. Začinite još ako je potrebno, pa poklopite i krčkajte perkelt minimum 2 sata. Povremeno promešajte, a što se perkelt duže kuva to je ukusniji.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)