savršene i slatke i slane
NAJBRŽI RECEPT ZA VAZDUŠASTE MEKIKE: Bez čekanja da testo naraste, gotove za 10 minuta - OBOŽAVAĆE ih cela porodica
Vole ih svi – i stari i mladi, a evo kako da ih napravite brzo i lako
Mekike su mnogima omiljeno jelo, pogotovo one vašarske, mirišljave, mogu se jesti za doručak ili večeru.
Donosimo vam recept za nikad brže spremanje ovog testa koj možete filovati slatkim, slanim, kakvim god namazima želite.
Sastojci:
- 500ml mleka
- 1 kvasac
- 1 pecivo
- 4 jaja
- 1 kašika soli
- 200ml jogurt
- 1kg/400g brašna
Priprema:
Stavite brašno, jaja, pecivo, jogurt, so i mleko sa kvascem i zamesite testo (kao za kiflice) da nije tvrdo. Dobro ga umesite i stavite u veću vanglu koju ste prethodno namazali uljem.
Prekrijete testo sa najlon folijom (samo jednu stranu namažite uljem) da vam se testo ne lepi na najlonu i stavite ga u frižider. Ovako spremno testo stoji i do 7 dana u frižideru.
Kad poželite da pržite, izvadite testo i rukama pravite mekike (razvlačite prstima što tanje korice). U posudu u kojoj pržite stavlja se malo ulja i ostavljate da se zagreje. Ako vam je ostalo testa, vratite ga u frižider.
Možete ih jesti slane ili slatke, sve po ukusu i želji.
BONUS VIDEO:Zdrav recept iz putopisa Marka Pola
(Espreso/krstarica)