recept
VOJVOĐANSKI SEKELJ GULAŠ KAKAV SU TAMANILI U STAROJ JUGI: Meso ukrčkano sa KISELIM KUPUSOM koje se TOPI u ustima
Gastronomska radost nas podseća na istorijsku i kulturnu dubinu domaće kuhinje, dok uživamo u spoju prošlosti i sadašnjosti pri svakom zalogaju
Sekelji gulaš, često nazivan i "Székely gulyás" na mađarskom jeziku, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela u bogatoj tradiciji mađarske kuhinje od koje je prešlo i kod nas uz manje izmene. Njegova istorija seže unazad vekovima, a danas je omiljen među ljubiteljima autentičnih i tradicionalnih srpskih jela.
Recept za sekelji gulaš prenosi se s kolena na koleno, često u okviru porodičnih recepata koji čuvaju autentičnost ovog jela. Svaka porodica može imati svoju varijaciju, prilagođenu ličnim preferencama i dostupnim sastojcima, ali suština ostaje ista - spoj kvalitetnog svinjskog mesa, finog zakiseljenog kupusa i začina koji čine ovo jelo jedinstvenim. Neke domaćice vole da uz meso dodaju i proprženu kobasicu radi jačeg šmeka.
Vreme pripreme:
oko 150 minuta
Sastojci:
500 g svinjskog mesa (od buta)
1 kg kiselog kupusa (može i ribanac)
300 g crnog luka
2 čena belog luka
2-3 lovorova lista
2 kašike masti
2 dl vode ili crvenog vina
1 kašika brašna
1 kašika slatke začinske paprike
1 kašičica ljute začinske paprike
1 kašika suvog začina
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica seckanog svežeg peršuna (opciono)
kisela pavlaka (ili mileram)
Priprema:
1. Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Propržite na masti da zacakli i dodajte sitno seckani beli luk.
2. Svinjetinu isecite na komade, pospite na nju mešavinu brašna, suvog začina i bibera. Ubacite u šerpu s crnim lukom i pržite dok se na mesu ne uhvati korica.
3. Ulijte malo vode ili vina i kuvajte na tihoj vatri oko sat. Ako je potrebno, dolijte pomalo vode.
4. U šerpu s mesom ubacite kupus, lovorov list slatku i ljutu začinsku papriku. Dobro promešajte, pustite da krčka još 10 minuta i sklonite. Pospite peršunom.
5. Poslužite uz kuvani ili pire-krompir. Ono što ovo jelo razlikuje od drugih gulaša, osi kiselog kupusa jeste i to što se pred služenje doda kisela pavlaka ili mileram.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)