Doručak, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

pažnja

NUTRICIONISTA NAGLASIO DA OVA HRANA PODSTIČE GOJENJE POSLE 40. GODINE: Svi Srbi je jedu ua DORUČAK, a užasna je

Nije preporučljivo da ovako započenete dan, vremenom može da izazove ozbiljne probleme sa kilažom

Objavljeno: 18.10.2023. 22:31h

Za doručak kažu da je najvažniji obrok u toku dana. Izbor je danas veoma veliki, tako da možete birati dosta namirnica sa kojima biste započeli dan. Ipak, postoje i jela koja treba izbegavati u ovom slučaju.

- Vlakna su važna komponenta svake zdrave ishrane. Podržavaju zdravlje creva, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i duže nas drže sitim, a sve to doprinosi zdravom gubitku težine. Hrana koja ne sadrži mnogo vlakana loš je izbor za opšte zdravlje, posebno ako treba da skinete nekoliko kilograma - tvrdi doktor Oniks Adegbola i podseća da se posle 40. rođendana metabolizam usporava.

Ovsena kašafoto: printscreen/youtube/Fit Recepti

Prerađena, rafinisana hrana sa malo vlakana sadrži prazne kalorije koje mogu dovesti do povećanja telesne težine jer su bogate šećerom i nezdravim mastima, tvrdi stručnjak i ističe da unos hrane koja je siromašna vlaknima izaziva skokove nivoa šećera u krvi tokom dana i budi želju za nezdravom hranom.

Nutricionistkinja Alison Sizmore tvrdi da su slatke žitarice loš izbor za doručak.

- Jedenje ovih žitarica, posebno bez proteina ili vlakana, može dovesti do porasta nivoa glukoze, što dovodi do povećanja telesne težine i otpornosti na insulin tokom vremena - upozorila je Alison.

Dodaci pogubni za težinu

Ne treba zaboraviti da je velika greška ako u žitarice dodajemo šećer, orašaste plodove ili suvo voće. Po mišljenju nutricionista, ako u toku dana želimo da uzmemo oko 2000 kalorija, što je prosečna potreba aktivne osobe koja nije na dijeti, svega 200 kalorija može da bude od šećera.

Majke i snajke

(Espreso/Srbija danas)