ukus kida
BUGARKE PRAVE NAJKREMASTIJU TORTU: Keks, orah i čokolada - recept star decenijama
Bugarke prave najkremastiju tortu od keksa, oraha i čokolade po receptu za koji žene u Srbiji nisu čule
Da bi vam trpeza bila bogata za slavu, važno je da gosti budu zadovoljni izborom hrane na stolu.
U našoj zemlji žene oko toga dosta vode računa i znaju da naprave svako jelo na izvrstan način.
Od najbolje mimoza salate, ruske, pita, pa sve do supe, sarme...
Nešto novo je sada pred vama, a to je torta sa keksom, orasima i čokoladom kakvu najlepše prave Bugarke.
Recept ukusom obara sa nogu, a ovo su potrebni sastojci:
orasi - 100 g, za posipanje
keks - 500 g
bela čokolada - 100 g
orasi - 150 g
tečna pavlaka - 100 ml
kakao - 60 g
čokolada - 100 g
sveže mleko - 250 m
vanilin šećer - 1 kesica
kravlji maslac - 150 g
šećer - 100 g, kristal
Ispred vas je sada način pripreme:
U posudu stavite keks, izmrvljen sitno, a orahe sitno iseckajte.
U metalnu posudu stavite sveže mleko, šećer, vanilin šećer i kakao.
Lepo promešajte i čim počne da vri stavite kravlji maslac i čokoladu, izlomljenu na kockice.
Mešajte energično dok se poptuno ne rastope kravlji maslac i čokolada.
Ostavite sa strane oko 10-15 minuta da se smesa ohladi, nakon toga sipajte na keks i orahe.
Sve lepo promešajte. Smesu za čokoladnu keks tortu možete sipati u kalup za tortu ili pravogaoni pleh za kolač.
Rasporedite ravnomerno smesu, pritisnite i poravnajte. Stavite u frižider na bar 3 sata da se stegne.
U posudu na pari stavite izlomljenu belu čokoladu i pavlaku da se dobije homogena smesa.
Dobijeni ganaš ostavite da se ohladi 5 minuta i sipajte preko torte sa orasima.
Posipte iseckanim orasima i ponovo stavite u frižider na 1 sat ovu raskošnu tortu sa orasima i čokoladom.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)