seljačko i najbolje
PARADAJZ SA BELIM LUKOM U TEGLI: Nezaobilazna zimnica - miris i ukus vraća u detinjstvo
Paradajz sa belim lukom u tegli je nezaobilazna zimnica koja mirisom i ukusom vraća u detinjstvo
Kako zamislite zimu i hladne dane bez dobrog povrća u teglama ili buretu.
Nema šanse da naše žene nešto preskoče i ne naprave ukućanima zimnicu kakva samo može da se poželi.
Ne morate samo da koristite paprike kako biste ih napravili sa belim lukom u tegli, već to možete i sa paradajzom.
Setite se samo kada otvorite špajz kod baka i deka kako to dobro deluje.
E pa sada ćete sami moći da napravite i jedete uz domaću pogaču ili bilo šta drugo.
Za ovaj recept je potrebno:
biber - 1 kašičica
paradajz - 3 kg
peršun
zelena paprika - 500 g
šećer - po ukusu
luk - 3 glavice
so
šargarepa - 1 kg
ulje - 1 šolja
beli luk - 1 glavica
Sada sledi priprema:
Paradajz dobro oprati i oljuštiti. Naseći ga na četvrtine i u samleti ga u blenderu, dok smesa ne postane homogena.
Paprike očistiti od semena i sitno naseći, a luk i šargarepu oljuštiti i naseći na male parčiće. Čenove belog luka pasirati.
U šerpi zagrejati ulje, pa upržiti naseckano povrće, dok ne omekša.
Dodati i smesu od paradajza, pa posoliti, dodati šećer, pasirane čenove belog luka i biber. Promešati i ostaviti da se kuva, dok se smesa ne zgusne, a tečnost ispari. Na kraju dodati sitno naseckan peršun.
Sipati u tegle i zatvoriti poklopcima.
Sterilisati 10 minuta, sa poklopcem. Ova salata sa belim lukom je odlična i kada se namaže na krišku hleba, sa nalomljenim sirom.
Može se koristiti i za pripremu pica i špageta.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)