Paradajz sa belim lukom u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

seljačko i najbolje

PARADAJZ SA BELIM LUKOM U TEGLI: Nezaobilazna zimnica - miris i ukus vraća u detinjstvo

Paradajz sa belim lukom u tegli je nezaobilazna zimnica koja mirisom i ukusom vraća u detinjstvo

Objavljeno: 18.10.2023. 12:46h

Kako zamislite zimu i hladne dane bez dobrog povrća u teglama ili buretu.

Nema šanse da naše žene nešto preskoče i ne naprave ukućanima zimnicu kakva samo može da se poželi.

Ne morate samo da koristite paprike kako biste ih napravili sa belim lukom u tegli, već to možete i sa paradajzom.

Setite se samo kada otvorite špajz kod baka i deka kako to dobro deluje.

E pa sada ćete sami moći da napravite i jedete uz domaću pogaču ili bilo šta drugo.

Isečeni paradajzfoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Za ovaj recept je potrebno:

biber - 1 kašičica

paradajz - 3 kg

peršun

zelena paprika - 500 g

Paprikafoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

šećer - po ukusu

luk - 3 glavice

so

šargarepa - 1 kg

ulje - 1 šolja

Šargarepafoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

beli luk - 1 glavica

Sada sledi priprema:

Paradajz dobro oprati i oljuštiti. Naseći ga na četvrtine i u samleti ga u blenderu, dok smesa ne postane homogena.

Paprike očistiti od semena i sitno naseći, a luk i šargarepu oljuštiti i naseći na male parčiće. Čenove belog luka pasirati.

Beli lukfoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

U šerpi zagrejati ulje, pa upržiti naseckano povrće, dok ne omekša.

Dodati i smesu od paradajza, pa posoliti, dodati šećer, pasirane čenove belog luka i biber. Promešati i ostaviti da se kuva, dok se smesa ne zgusne, a tečnost ispari. Na kraju dodati sitno naseckan peršun.

Kuvanje paradajza sa belim lukomfoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Sipati u tegle i zatvoriti poklopcima.

Sterilisati 10 minuta, sa poklopcem. Ova salata sa belim lukom je odlična i kada se namaže na krišku hleba, sa nalomljenim sirom.

Može se koristiti i za pripremu pica i špageta.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)