''ARABIJA TORTA'' KOJU STARIJE GENERACIJE NAJBOLJE PAMETE: Recept starih BUGARKI ćete odmah zapisati u svoje sveske
Torta za sve sladokusce koje vole suvo voće
Neodoljiva i elegantna torta Arabija je idealna za sve vrste slavlja. Naravno, sladokusci neće čekati posebnu priliku kako bi se zasladili, te vam zato delimo recept za ovu super tortu sa suvim voće, a vi je napravite kad god.
Često se pravi svuda na balkanu, a ovo je recept Bugarki koji se najčešći na ovim prostorima.
Sastojci:
- 9 kašika kristal šećera
- 9 jaja
- 255 g sitno seckanih oraha i lešnika
- 255 g sitno seckanih suvih urmi, smokvi i kajsija
- 3 ravne kašičice praška za pecivo
- 3 kašike brašna
- 100 g Menaž čokolade
- 250 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- aroma ruma i pomorandže - po želji
Priprema:
Kora: Umutite dobro belanca, uz postepeno dodavanje šećera – s dodavanjem šećera počnite kada su belanca već delimično očvrsla. Kada su belanca čvrsto umućena mikserom, umešajte suvo voće i orašaste plodove .
Voće i orašaste umešajte plastićnom spatulom ili varjačom, a ne mikserom. Prespite testo u kalup za pečenje čije dno je obloženo papirom za pečenje i ubacite u već zagrejanu rernu na 18 minuta. Kora je gotova kad gore postane zlatna.
Fil: Krem od žumanaca možete da skuvate na pari pre nego što počnete pečenje kora, jer ne sme da se spaja s maslacem dok se dobro ne ohladi. Sva žumanca treba mutiti sa šećeromu prahu nešto duže, da se šećer potpuno sjedini s njima i da masa “pobeli”.
Kad je krem od žumanaca skuvan, u njega dodajte Menaž čokoladu koju ste prethodno rastopili – tako se lakše i ravnomernije izmeša.
Maslac umutite mikserom da bude penast i malo po malo dodajte ohlađeni krem od žumanaca i čokolade. Ako koristite arome ruma i pomorandže, dodajte ih.
Filujte kore i mažete tortu gore i sa strana. Na kraju, ukrasite i kriškama smokve.
BONUS VIDEO:Pogledajte kako je moćna torta
(Espreso/volimposlastice)