ŠTA JE ISPLATIVIJE?
DA LI SE VIŠE ISPLATI DOMAĆA ILI KUPOVNA ZIMNICA? Istražili smo CENE na PIJACI i došli do JASNOG ZAKLJUČKA!
Istražili smo cene povrća koje je neophodno za pripremu ajvara, turšija i drugih "đakonija" za zimnicu
Dolazak hladnijih dana rezervisan je za pripremu zimnice, a s obzirom na aktuelna poskupljenja nameće se pitanje da li je ove sezone isplativije kupiti je ili napraviti u sopstvenoj režiji.
Nekada je važilo da zimnicu pre svega pripremaju oni slabije platežne moći. Međutim, cene na pijacama promenile su ovo "nepisano pravilo".
Ajvaj je najkomplikovaniji pa njegova priprema može da potraje i nekoliko dana.
Domaćice i domaćini iz gradova, koji u nabavku potrebnih namirnica za zimnicu moraju na pijacu, ovog oktobra će izvojiti nešto više od 10.000 dinara za ajvar, turšiju i pripremu džemova.
Cene povrća na pijacama
Paprika babura 180-200 dinara
Kupus 50- 100 dinara
Karfiol 100-250 dinara
Kornišoni 130-250 dinara
Krastavac (salatar) 60-160 dinara
Paradajz 150-250 dinara
Paradajz (zeleni) 150 dinara
Šargarepa 80-220 dinara
Cvekla 60-150 dinara
Patlidžan 80-150 dinara
*Cene su u dinarima za kilogram
Ovih dana, povrće po najpovoljnijim cenama kupuju stanovnici Loznice, Vranja, Leskovca, Niša, Pirota i Zrenjanina, dok su "najpaprenije" cene na beogradskim pijacama.
U toku su i akcijske ponude u marketima pa se određene sorte mogu kupiti i po nižim cenama u odnosu na one koje su na pijacama.
Koliko košta ajvar?
Mnogima je upravo ajvar prva asocijacija na pomen zimnice. Gruba računica pokazuje da je za pripremu tegle ajvara od 700 grama potrebno izdvojiti najmanje 600 dinara.
Dakle, ukoliko pripremite 10 tegli ovog specijaliteta potrebno će vam biti otprilike 6.000 dinara.
Ovde smo uzeli u obzir i cenu tegle koja sa poklopcem košta 50 dinara, utrošak ulja, soli, struje ili ogreva.
S druge strane, već gotov ajvar (700-720 grama) na pijaca se prodaje za oko 900 dinara.
U oglasima na internetu i na veletržnicama tegla ajvara ("južnjačkog") košta i do 1.500 dinara.
U trgovinama cena varira u zavisnosti od gramaže i kvaliteta, ali se kreće u rasponu od 200 do 1.000 dinara.
Podaci sajta Cenoteka pokazuju da je uvozni "srpski kavijar" jeftiniji od domaćeg. Oni iz Severne Makedonije, u zavinosti od proizvođača i zapremine, može se pazariti po ceni od 300 do 600 dinara.
Ajvar iz Hrvatske košta oko 500 dinara.
Tegla uprženog ajvara (360 grama) u marketima se može kupiti i za samo 179 dinara.
Tegla od 550 grama domaćeg ljutog ajvara košta od 600 do 1.000 dinara, a ajvar sa patlidžanom je od 600 do 1.040 dinara.
Ljutenice i domaći pinđuri staju oko 1.100 dinara.
Cene zimnice:
Ajvar od čiste paprike ljuti i blagi 900 do 1.000 din - 720ml
Ajvar sa dodatkom plavog patlidžana 900 din - 720ml
Ljuta lučena paprika u teglama 500 din - 720ml
slatka ajvarka lučena u teglama 400 din - 720ml
Peckana paprika sa belim lukom (fileti) 400 din - 720m
Sataraš 600din - 720ml
Pinđur 750din - 720ml
seckana paprika u kesama (oprana,očišćena od semena) 350 din kg
džem od kajsije 450din
džem od kajsije sa malim dodatkom čećera 600 din - 720 ml
džem od kajsije bez šećera i zaslađivača 700 din- 720 ml
kompot od kajsije 350 din - 720 ml
sirup od kajsije 650 din - 1l
slatko od divlje kupine 600 din - 580 ml
slatko od visnje 600 din- 580 ml
Koliko koštaju druge "đakonije"?
Istraživali smo koliko košta i ostalo povreće na pijacama širom Srbije koje je potrebno za pripremu drugih vrsta zimnice, poput paradajza u flašama, kornišona i šarenih salata.
Pijačne tezge ovih dana su preplavljene paprikama baburama i šiljama, a raspon njihovih cena se kreće od 180 do 250 dinara. Osim paprike, za turšiju su neophodni so, šećer, esencija, sirće, biber, konzervans. S toga, priprema turšije, sa svim propratnim sastojcima, može da košta oko 700,750 dinara.
Ljute papričice na pijaci se mogu pazariti za 15 do 20 dinara po komadu. Za turšiju je potrebna i šargarepa koja po kilogramu košta 80 dinara (Zrenjanin i Požarevac), ali i 200 dinara (Beograd).
Mnoga domaćinstva preferiraju salatu od paradajza, odnosno paradajz u flaši. Na pijacama paradajz po kilogramu košta od 150 do 200, a na nekim tezgama i 250 dinara.
Zeleni paradajz je nešto povoljniji i košta 150 dinara.
Tu je i plavi patlidžan, čija je cena od 80 do 150 dinara za kilogram.
Zimnica je nezamisliva bez kornišona. Ove sezone njih ne možete naći ispod 130 dinara za kilogram. Oni svežiji i kvalitetniji koštaju i do 250 dinara.
Od 10 kilograma krastavca može da se dobije otprilike 20 tegli kornišona.
Na spisak neophodnih stavki za pripremu turšije svakako treba dodati esenciju čija je cena 320 dinara (500g). Tu je i vinobran čija kesica u marketima košta 25 dinara, dok je za kilogram potrebno izdvojiti 860 dinara.
Kesica od 5 grama konzervansa košta od 18 do 30 dinara.
Dakle, domaćice samo za pripremu kornišona treba da izdvoje oko 2.500 dinara. Poređenja radi, tegla od 300 grama u prodavnicama košta od 220 do 340 dinara.
Naša sagovornica, koja je ove jeseni odlučila sama da napravi zimnucu, podelila je sa nama spisak neophonih sastojaka za turšiju:
- Vinobran x4
- Konzervans x2
- Tuzlanska so x2
- 3kg paprike
- Kilo krastavčići
- Kilo šargarepa
- Kilo luk
- Kilo zeleni paradajz
- Jedan veći karfiol
- Esencija
- Oko 7,5 kilograma povrća koštalo nas je 3.000 dinara, istakla je naša sagovornica koja je sastojke za turšiju pazarila na beogradskoj pijaci.
Kada podvičemo crtu, naša računica kaže da, bilo da se odlučite za domaću ili kupovnu zimnicu, ove godine ćete biti u velikom izdatku!
Računica je pokazala da se u većini slučajeva više isplati kupiti gotov ajvar, salate i kornišone, kako zbog cena tako i zbog uštede vremena.
Bonus video:
(Espreso / Marina Letić)