recept
TURCI SAMO NA OVAJ NAČIN SPREMAJU TULUMBE: U testo dodaju JEDAN POSEBAN ZAČIN da bi bilo još ukusnije
Spremite tulumbe po pravom, turskom receptu. Za još bolji ukus testa dodaju jedan jeftin sastojak
Tulumbe su, bez svake sumnje, jedan od omiljenih turskih recepata. Spremale su ih naše bake i mirisom i izgledom odmah nas vraćaju u detinjstvo. Za razliku od domaćeg recepta za tulumbe, ovaj uključuje još jedan sastojak, a to je griz. Kuvano testo natopljeno slatkim sirupom nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
Za sirup:
1 kg šećera
1 l vode
sok od isceđenog 1 limuna
Za testo:
100 g putera
700 ml vode
sok od 1/2 limuna
1,5 kašičica soli
2 kašike šećera
700 g brašna
4 jaja
100 g griza
400 ml ulja
Turski recept za tulumbe:
U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promešajte, pa ostavite da provri na srednjoj temperaturi. Ubacite limunov sok, i ostavite da se kuva još 15 minuta uz lagano mešanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup. U poluotopljen puter u dubokom tiganju dodajte vodu, limunov sok, so, šećer, pa dobro promešajte.
Dodajte brašno, pa umešajte testo za tulumbe špatulom u tiganju. Još nekoliko minuta mešajte testo dok ne dobijete malo gušću strukturu, pa ostavite da se ohladi. U kuvano testoza tulumbe najpre dodajte 2 jaja, sjedinite, pa ubacite još 2 jaja. Kada dobro promešate, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa dodajte griz.
Dobro umešajte, pa stavite kuvano testo u pric za kolače. Istiskujte testo i secite makazama, pa pržite u dubokom ulju dok ne porumene tulumbe. Vadite tulumbe i ubacite u ohlađen sirup na 15 minuta. Ako ste početnik u kuhinji, predlažemo vam i detaljan recept za tulumbe.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)