Mađarska riblja čorba, Foto: Printscreen/Youtube/Jocina Kujna

za slavu pun pogodak

MAĐARI SPREMAJU NAJPIKANTNIJU RIBLJU ČORBU: Ukus kao iz restorana - najprostiji recept

Mađari spremaju najpikantniju riblju čorbu po najprostijem receptu koja je puna mesa i povrća

Objavljeno: 17.10.2023. 12:00h

Kako su slave već uveliko krenule, ideje za posnu trpezu će značiti svakoj domaćici.

Osim ukusnih pita, sočne posne ruske salate, ribe na roštilju, i riblja čorba je nezaobilazna na stolovima.

Mađari je prave na način od kojeg će vam krenuti voda na usta koliko je dobra.

Gosti će vam tražiti tanjir više, a i pitaće vas kako ste je spremali.

Riba za riblju čorbufoto: Printscreen/Youtube/Jocina Kujna

Za ovaj recept idu ovi sastojci:

voda - 3 - 4 litra

šaran - 1, 5 - 2 kg, ili som

biber - po ukusu

paradajz - 3 komada

so - po ukusu

Očišćena riba za riblju čorbufoto: Printscreen/Youtube/Jocina Kujna

luk - 1 glavica

ljuta aleva paprika - 1/2 kašičice (nije obavezna)

krompir - 1 komad

aleva paprika - 1, 5 kašika

paprike - 3 komada, zelene

Kuvanje riblje čorbefoto: Printscreen/Youtube/Jocina Kujna

Sada sledi način pripreme:

Osnovna riba ovde je šaran (ili som), ali možemo da dodamo i drugu, sitnu ribu. Očistimo šarana od krljušti, odsečemo glavu i peraja. Oljštimo kožu i odvojimo od kostiju.

Sečemo filete na parčiće i ako su ostale koščice otklanjamo i njih. Solimo blago i stavljamo u frižider. Stavljamo u šerpu glavu, kožu, peraja i sitnu ribu.

Mađarska riblja čorbafoto: Printscreen/Youtube/Jocina Kujna

Sipamo vodu i stavljamo da se kuva. Dodajemo očišćen i isečen luk, paradajz, krompir i zelene paprike. Stavljamo alevu papriku, so i začine.

Čim voda provri, smanjujemo vatru i kuvamo sat i po do dva. Posle procedimo bujon kroz veliku cediljku. Vraćamo bujon na vatru i čim provri ubacujemo u njega parčiće filea. Kuvamo 20 minuta. I riblja čorba je gotova.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)