Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

obratite pažnju

SRPKINJA POKAZALA KAKO SE PRAVILNO KUVA PASULJ: Ovaj način je ubedljivo NAJBOLJI, nema nimalo šanse da vam NE USPE

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja

Objavljeno: 17.10.2023. 10:54h

Ukoliko nemate kulinarskog iskustva i ne znate da ga spremate, pročitajte ovaj recept.

Potrebno je:

pasulja oko 200gr

oko 400gr suvih rebaraca ili slanine, mada može i manje

2 glavice crnog luka

so ili vegeta

kašičica aleve paprike

kašika brašna

malo zejtina

foto: Printscreen/Youtube/ lunatube

Stavite pasulj u šerpu da prekrije dno, debljine jednog prsta ili dva, u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite da dobijete. Ja uvek stavim manje. Sipajte malo vode, otprilike do pola šerpe i pustite da proključa. Kada voda proključa, iscedite i isperite pasulj. Nalijte novu vodu u šerpu, ubacite pasulj ponovo. Odmah ubacite iseckane glavice luka i dodajte vegetu po ukusu. Nemojte šerpu da punite do samog vrha, jer zbog jake vatre i ključanja pasulj može da vam preliva preko šerpe.

Ukoliko vam voda tokom kuvanja pasulja ispari, slobodno dolijte novu.

U zavisnosti od zrna pasulja zavisi i dužina kuvanja. Nakon sat-sat i po vremena, proverite zrno da li se raskuvalo. Najbolji način za proveru je da ga probate. Ukoliko je zrno meko, ubacite suva rebarca i kuvajte sve zajedno oko petnaestak minuta. Ovde možete da ubacite i papriku ili beli luk ukoliko volite te ukuse, ja to ne radim.

Zaprška:

Nako 15 minuta sklonite pasulj sa ringle i sipajte u tiganj malo zejtina, da prekrije dno.

Kada se zejtin ugreje, stavite jednu ravnu kašiku brašna i promešajte. Kada brašno počne da peni, što je odmah nakon što ste ga pomešali sa zejtinom, stavite jednu punu kašičicu aleve paprike i brzo promešajte. Sklonite tiganj sa ringle i sipajte zapršku u pasulj. Promešajte pasulj da se sjedini sa zaprškom, vratite šerpu na ringlu i pustite da čorba proključa još jednom.

U zavisnosti od količine brašna zavisi i gustina čorbe. Ukoliko želite gušći pasulj, stavite više zrna pasulja dok kuvate čorbu, a za zapršku malo više zejtina i više brašna. Vodite računa i kada ubacujete alevu papriku u zapršku. Njoj je potrebno vrlo malo vremena da zagori, tako da bukvalno ubacite alevu, promešajte i odmah sklonite tiganj sa vatre.

(Espreso/uzkafu.rs)