bruka kakav je!
RENDANI KISELI KUPUS U TEGLI BEZ KONZERVANSA: Tradicionalna zimnica SRPSKIH seljaka - tegla puna zdravlja
Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga iseći i nožem, ali je preporučljivo koristiti poseban rende
Zimnica od rendanog kupuselog kupusa u tegli ima dva neverovatna stastojka, a to su dunja i jabuka zbog dodatne arome, opciono možete da ih izostavite. Takođe možete da prilagodite odnos soli prema svom ukusu. Pre pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.
Uživajte u pripremi rendanog kiselog kupusa po ovom receptu.
Sastojci
- 20 kg kupusa
- 800 g soli
- voda
- 1 dunja
- 1 jabuka
- 10 lovorovih listova
- pola šake zrna bibera
Priprema
Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.Rendani kupus rasporedite u bure za kiseljenje. Ređajte ga gusto, sloj po sloj.Svaki sloj posolite i pritisnite batom dok ne primetite da voda curi.
Između svaka 2 - 3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.Kada se bure napuni i pusti dovoljno vode, spreman je za kiseljenje.
Poslednji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete posle ukloniti.Pokrijte kupus kesom vode ili kamenom i uverite se da nema dovoda vazduha.
Bure čuvajte na tamnom, ako je moguće toplijem mestu da biste ubrzali proces kiseljenja.
Posle nedelju, dve posudu premestite na tamno i hladnije mesto i ostavite da odstoji 3 - 5 nedelja.
Kada kupus dostigne željeni ukus, uklonite vreću vode ili kamen, površinske listove i rendani kupus poređajte u prethodno sterilisane tegle.
Čuvajte u frižideru ili na tamnom, hladnom mestu.
BONUS VIDEO:KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)
(Espreso/mojazimnica)