PAŽNJA
OVAJ RATNI KOLAČ SE STALNO JEO U JUGOSLAVIJI: Ulepšavao je NAJGORA VREMENA, PORODICE su se OKUPLJALE zbog njega
Za ovaj kolač birajte što sočnije jabuke. Operite ih, oljuštite i izrendajte, pa ubacite ostale sastojke za fil
Ovaj kolač sa jabukama okupljao je svu porodicu za stolom.
Obeležio je svačije detinjstvo, a recept se pamti od davina.
Sastojci:
Za fil:
2 kg očišćenih jabuka
1 šolja* šećera
2 kesice cimeta
1 kesica vanilin šećer
1 kašika arome ruma
Za koricu:
2 šolje brašna
1 šolja mlevenih oraha
1 šolja griza
1/2 šolje šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Za gornju koricu:
200 g putera (ili margarina)
3 kašike mlevenih oraha
*šolja je od 200 ml.
Priprema:
Za ovaj kolač birajte što sočnije jabuke. Operite ih, oljuštite i izrendajte, pa ubacite ostale sastojke za fil.
Posebno pomešajte sastojke za koricu.
Pleh veličine oko 35 x 25 cm dobro namažite puterom i pospite trećinu sastojaka za koricu (oko sedam-osam kašika). Rasporedite ravnomerno pa sipajte pola fila. Slobodno ulijte i sok pošto su sastojci korice suvi.
Rasporedite preko drugu trećinu smese za koricu pa odozogo i ostatak fila.
Potom ide treća trećinu smese za koricu.
Na kraju pospite izrendan puter i 3 kašike mlevenih oraha.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta.
Secite tek kad se dobro ohladi.
Nemojte da vas buni što su sastojci za koricu suvi, kada se ispeče, kolač će biti super sočan.
(Espreso/24sedam)