Kolač sa čokoladom i orasima, Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

ma nema ništa bolje

OVO JE BIO NAJBOLJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Čokolada, orah i keks - preukusan, a sastojci za svačiji džep (RECEPT)

Kolač sa čokoladom, orahom i keksom je bio jedan od najboljih, a on je preukusan i uopšte nisu skupi sastojci

Objavljeno: 13.10.2023. 19:18h

Jugoslovenske specijalitete niko ne može da odbije, a naročito oni koje često budi nostalgija za tim periodom.

Od kuvanih jela, salata, torti, pa sve do kolača.

Ima mnogo poslastica koje su domaćice redovno pravile, a tako je ova jedna od njih.

Sastojci kao i uvek nisu skupi, a ukus je božanstven.

Mućenje jajafoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Reč je o kolaču sa orasima, čokoladom i keksom, a za ovaj recept je potrebno sledeće:

270 grama brašna

2 jajeta

100 ml ulja

60 g šećera

prašak za pecivo

125 g margarina

Orasi u blenderufoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

vanilin šećer

200 ml mleka

150 g mlevenih oraha

Preliv:

50 grama keksa

Kora za kolačfoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

10 kašika šećera

6 kašika vode

150 grama čokolade

Kora u plehufoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Ovako ide priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom. Zatim dodati otopljeni margarin, mleko umutiti, pa dodati brašno, orahe i prašak za pecivo. Sve fino sjediniti mikserom. Sipati u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180-200°C.

Preliv preko kolačafoto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Priprema za preliv:

U šerpu staviti mleko, margarin i šećer da provri. Kad provri skloniti sa šporeta dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi pa dodati mleveni keks.

Vruć kolač preliti vrućim prelivom. Ostaviti da se dobro ohladi. Preliv je redak, tako i treba.

Bonus video:

(Espreso/Svetplus.com)