Paradajz u flaši bez kuvanja, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

pun pogodak

PARADAJZ U FLAŠI BEZ KUVANJA: Domaća zimnica - naše bake pripremu prenose sa generacije na generaciju

Paradajz u flaši bez kuvanja je domaća zimnica koju naše bake prenose sa generacije na generaciju

Objavljeno: 13.10.2023. 18:44h

Celo leto smo uživali u paradajzu - i u salati, kuvanim jelima... a sada je vreme da ga iskoristite za pravu srpsku domaću zimnicu.

Na selu se vekovima unazad sprema paradajz iz flaše jer je to pravi dodatak zimskim specijalitetima.

Sada je pred vama paradajz u flaši bez kuvanja kakav samo možete da poželite.

Uživaćete u njemu cele godine.

Paradajz u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Recept za 20 litara soka ide po ovim sastojcima:

3 konzervansa

16 kg svežeg zrelog domaćeg paradajza

2 vinobrana

2 veze celera

2 šake šećera

Isečen paradajz u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

2 veze peršuna

6 praziluka

2 pune šake soli

1/2 kg šargarepe

Izblendiran paradajzfoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

5-6 paprika šilja

20 dugačkih ljutih papričica

Priprema: Paradajz, šargarepu praziluk, paprike, celer i ljute paprike očistite, i sameljite sitno. Sve sastojke sjedinite, posolite i pošećerite i dobro promešajte.

Paradajz u flašifoto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Dodajte vinobran i konzervans – dobro promešajte pa ostavite da stoji 2-3 dana pokriveno krpom. Nemojte prekrivati poklopcem ili nečim sličnim – krpa je bitna da bi paradajz mogao da diše. Povremeno promešajte. Posle tri dana sipajte u čiste, sterilisane i hladne flaše, dobro ih zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Bonus video:

(Espreso/Svetplus.com)