pun pogodak
PARADAJZ U FLAŠI BEZ KUVANJA: Domaća zimnica - naše bake pripremu prenose sa generacije na generaciju
Paradajz u flaši bez kuvanja je domaća zimnica koju naše bake prenose sa generacije na generaciju
Celo leto smo uživali u paradajzu - i u salati, kuvanim jelima... a sada je vreme da ga iskoristite za pravu srpsku domaću zimnicu.
Na selu se vekovima unazad sprema paradajz iz flaše jer je to pravi dodatak zimskim specijalitetima.
Sada je pred vama paradajz u flaši bez kuvanja kakav samo možete da poželite.
Uživaćete u njemu cele godine.
Recept za 20 litara soka ide po ovim sastojcima:
3 konzervansa
16 kg svežeg zrelog domaćeg paradajza
2 vinobrana
2 veze celera
2 šake šećera
2 veze peršuna
6 praziluka
2 pune šake soli
1/2 kg šargarepe
5-6 paprika šilja
20 dugačkih ljutih papričica
Priprema: Paradajz, šargarepu praziluk, paprike, celer i ljute paprike očistite, i sameljite sitno. Sve sastojke sjedinite, posolite i pošećerite i dobro promešajte.
Dodajte vinobran i konzervans – dobro promešajte pa ostavite da stoji 2-3 dana pokriveno krpom. Nemojte prekrivati poklopcem ili nečim sličnim – krpa je bitna da bi paradajz mogao da diše. Povremeno promešajte. Posle tri dana sipajte u čiste, sterilisane i hladne flaše, dobro ih zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mestu.
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com)