Pašticada, Foto: Prinstcreen/youtube/ Sašina Kuhinja

paŽnja

PAŠTICADA NA DALMATINSKI NAČIN ĆE OSVOJITI SVE SRBE: Znaju PRAVU CAKU za nju, ovako je niko od nas NE SPREMA

Pre serviranja skuvajte 1 kg krompira u slanoj vodi i malo ga na kraju prepržite na roštiljskom tiganju

Objavljeno: 13.10.2023. 12:55h

Sastojci

goveđeg buta u komadu 1 kg

glavica crnog luka 6

čenova belog luka 10

velika crvena paprika 1

paradajza 4

suvih šljiva 6

slanine 100 gr

prstohvata peršuna 4

krupne morske soli 10 gr

bibera malo

prstohvata ruzmarina 4

kašika maslinovog ulja

prstohvat karanfilića 1

vinsko ili jabukovo sirće1 dcl

crnog vina 2 dcl

lista lovora 4

krompira1 kg

Kako pripremiti

Goveđi but koji ste kupili u komadu, nožem izbušite na par mesta i špikovati sa kockicama slanine i belog luka, pa dobro posoliti.

Preliti sa 1 dcl sirćeta i 2 dcl crnog vina, začiniti lovorom, karanfilićem i ruzmarinom i ostaviti da prenoći.

Ujutru meso izvaditi i staviti u rernu da se peče oko sat vremena na 180 stepeni.

Za to vreme izdinstati crni luk na maslinovom ulju.

Nakon sat vremena, meso izvaditi, iseći na šnicle i prepržiti ga sa svih strana na izdinstanom luku.

Naliti vodom i ostaviti da se krčka 1 sat. Dolivati vode po potrebi.

Posle sat vremena, kad je isparilo 2/3 vode koju ste sipali, dodati suve šljive, papriku, oljušten paradajz, so, biber, malo crnog vina i ostaviti da se krčka još 1 sat.

15 ak minuta pre isteka jednog sata, izvaditi meso, a povrće u kojem se krčkalo usitniti u blenderu da se napravi kaša.

Sve ponovo sjediniti i ostaviti da krčka još 30 minuta. Po želji dodati još malo crnog vina.

Pre serviranja skuvajte 1 kg krompira u slanoj vodi i malo ga na kraju prepržite na roštiljskom tiganju.

(Espreso/recepti.zena.blic.rs)