Tegle, Foto: Profimedia

savet zlata vredan

PRIPREMITE TEGLE ZA ZIMNICU KAKO BI VAM ŠTO DUŽE TRAJALA: Pravilna STERILIZACIJA je ključna stvar za KVALITET

Neke domaćice već su počele da spremaju zimnicu, a najveći deo posla tek treba da usledi

Objavljeno: 12.10.2023. 20:19h

Nebitno da li spremate ajvar, turšiju, ljutenicu ili džem, postupak sterilizacije je uvek isti. Postoje one tehnike koje su se pokazale kao najbolje. Prvi korak u sterilizaciji je da ih dobro operete derteženom za sudove.

Ostavite ih da se ocede, pa ih pažljivo obrišite čistom pamučnom krpom. Rernu uključite na 100 stepeni, tegle poređajte u pleh, ali tako da im otvor bude okrenut nadole i stavite ih da se greju na nekih 20 minuta. Pažljivo ih izvadite, jer će staklo biti vrelo i punite ih sa zimnicom dok su još tople.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Postoji još jedan način koji koriste savremene domaćice, a reč je o sterilizaciji u mašini za sudove. Pojedine mašine imaju opciju sterilizacije, a ukoliko nemaju, onda tegle uključite na program koji suđe pere na temperaturi od 70 stepeni. Nakon pranja tegli u mašini, možete bezbedno sipati zimnicu u njih. Naše bake su imale svoje cake za sterilizaciju, a to možete videti ovde.

Za dodatnu sterilizaciju, tegle napunjene zimnicom možete opet da stavite u mašinu za suđe pa uključite na program sa najvišom temperaturom, ali bez praška za pranje suđa.

BONUS VIDEO:KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/srbijadanas)