MORATE ZNATI
AKO IMATE JEDNU OD OVE TRI PROMENE NA TEFLONSKOM TIGANJU ODMAH GA BACITE: Ugrožava ZDRAVLJE, a toga niste ni SVESNI
Ove tri promene na teflonskom tiganju mogu da budu opasne
Iako je njegovo korišćenje diskutabilno zbog sumnji da ne utiče najbolje na zdravlje i dalje većina domova ima teflonski tiganj, makar za palačinke.
U njega se stavljaju manje količine ulja ili putera, međutim, nakon duge i česte upotrebe, površinski sloj može početi da se oštećuje.Postoji nekoliko jasnih znakova koji ukazuju na potrebu za zamenom tiganja od teflona, a svaka domaćica trebalo bi da obrati pažnju na njih.
Neravna površina
Očekivano je da se površina tiganja troši tokom vremena, ali kada primetite veće neravnine, to je signal da je tiganj došao do kraja svog veka. Neravna površina otežava ravnomerno termičko pripremanje hrane, a takođe hrana koja se u njemu priprema nije više u potpunosti bezbedna za konzumaciju.
Tamne mrlje
Važno je razlikovati svetlije i tamnije mrlje na teflonskom tiganju. Svetlije mrlje obično nisu razlog za odlaganje tiganja, dok tamne mrlje ukazuju na ozbiljno oštećenje površinskog nelepljivog sloja. U takvim slučajevima, preporučljivo je zameniti tiganj.
Duboke ogrebotine
Duboke i veće ogrebotine ne bi se smele ignorisati. One su jasan pokazatelj da je površinski sloj tiganja oštećen, što može uzrokovati da hemikalije dospeju u hranu koju pripremate.
Inače, preporučljivo je zameniti teflonski tiganj otprilike svakih pet godina. Međutim, važno je da pažljivo pratite stanje tiganja između zamena te da prestanete koristiti tiganj ukoliko primetite ogrebotine ili neravnine koje ukazuju na oštećenje.
Bonus video: Trik za pranje plastičnih posuda
(Espreso/24Sedam)