recept
OVA TORTA JE IDEALNA ZA SVE PRILIKE, GOSTI ĆE SAMO TRAŽITI REPETE: Raskošna kao EVROPSKI GRAD po kome i NOSI IME
Ko može da odoli čokoladnom užitku?
Većina ljudi obožava čokoladne torte, još kada su one raskošne i kremaste, nema im premca. Jedna od sjajnih čokoladnih torti je i Prag torta, koja pored čokoladnog ukusa, nudi i aromu pomorandže.
Za pripremu je jednostavna jer se peče samo jedna kora koja se deli na dva dela, dok se fil samo unuti bez kuvanja.
Pre nego što zasučete rukave i bacite se na pripremu, samo da vam kažemo da je ova torta raskošna kao i grad po kojem nosi ime.
Vreme pripreme:
120 minuta
Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
200 g šećera
25 g kakao praha
20 g kukuruznog skroba
80 g brašna
35 g putera
1 kašičica praška za pecivo
Krem "Prag":
1 žumance
20 g vode
120 g kondenzovanog mleka
200 g putera
10 g vanilin šećera
10 g kakao praha
Preliv za biskvit:
150 ml vode
10 g šećera
1/2 kašike konjaka, a može i rum
Glazura:
150 g crne čokolade (50-55%)
100 g putera
+120 g džema od kajsije/konzerva
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca. Dobro umutite belanca u čvrst sneg, dodajući im polovinu šećera. Potom umutite šumanca sa preostalim šećerom. Umešajte brašno, skrob i kakao i prašak za pecivo.
Onda belanca kašikom dodajte u umućena žumanca i mešajte kašikom. Kroz sito dodajte praškaste sastojke i dobro umešajte kašikom.
Odvojite jednu kašiku smese, pa nju pomešajte sa rastopljenim puterom. Kada dobro umešate, vratite u ostatak smese za biskvit.
Izliti u okrugli kalup prečnika 30 cm i staviti da se peče u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni Celzijusa oko 45 do 50 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne. Čačkalicom proverite da li je gotovo.
Kada je pečen, biskvit presecite na tri dela. Trudite se da budu jednaka.
Pripremite preliv od vode, šećera i konjaka tako što ćete najpre rastopiti šećer u vodi, a potom dodati konjak.
U šerpu sipajte vodu, pa kondenzovano mleko, jaje i šećer. Pomešajte da se sve lepo sjedini. Potom staviti na šporet i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Mikserom umutiti puter, pa kuvani krem lagano pomešajte sa puterom. Na kraju dodajte i kakao i dobro promešajte.
Potom ređajte koru, preko nje sipajte preliv, pa stavite krem, pa ponovo koru, preliv i krem i još jednu koru i preliv.
Kada se sve ohladi, stavite džem od kajsije preko poslednje kore, a odozgo ganaš koji ste skuvali od čokolade i putera. Pustite da se čokolada slije i preko ivica torte.
Ukrasite je po želji.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)