čista nostalgija
NAJSTARIJI RECEPT ZA JUGOSLOVENSKU GABON TORTU: Bila je REDOVNA GOŠĆA na svakom slavlju - ukus vraća u DETINJSTVO
Nostalgična poslastica koju su decenijama unazad pravile iskusne domaćice za svako slavlje
Gabon torta mnoge asocira na praznike i topao dom. S obzirom da je bila česta poslastica na raznim slavljima širom Jugoslavije, nije čudo što odiše nostalgijom.
Recept za ovu tortu će obradovati svakog, ukus je neprevaziđen, a pripremu smo vam olakšali korak po korak kako bi vam ispala bukvalno iz prvog pokušaja.
Sastojci:
Kore (prave se tri )
- 15 belanaca
- 300 gr. pečenih lešnika
- 150 gr. šečera
- 3 kašike fila - zato fil napraviti prvi
Fil:
- 200 gr. maslaca
- 15 žumanaca
- 150 gr. šećera (možete smanjiti)
- 250 ml. slatke pavlake
- 300 gr. mlečne čokolade
Recept za najbrži kolač kožete videti ovde.
Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta kuvanja dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila. Ostavite fil da se ohladi pa mu dodajte umućen maslac. Umutite i slatku pavlaku i sjedinite s filom.
Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate toliko kalupa možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta.
Ostavite da se ohlade.
BONUS VIDEO:Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi
(Espreso/šerpica.net)