PREUKUSNO
OVAJ MAĐARSKI KOLAČ VOLE SVI SRBI U ZEMLJI I INOSTRANSTVU: Sećaju ga se samo STARI, toliko je UKUSAN DA SU GA KRILI
Recept za Žerbo kocke
Žerbo kocke su jedan od najčuvenijih mađarskih kolača koji možete da pronađete u svakoj poslastičarnici. Žerbo kocke su ime i dobile po poslastičarnici “Gerbeaud” koja se nalazi u Budimpešti. Otvorio ju je Henrik Kugler davne 1858. godine.
Sastojci:
Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- džem od kajsija
- Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 40 g putera
- 2 kašike ulja
Priprema: U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodajte prašak za pecivo, a zatim i puter sobne temeprature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer, kao i jaje.
Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 20-30 minuta. Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite tanko u obliku pravougaonika.
Prvu koru stavite u pleh, pomoći oklagije) i premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite orasima koje ste izblendirali sa šećerom. Stavite drugu koru i stavite preko, pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom.
Isto uradite i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Otopite čokoladu sa puterom i uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
Zatim isecite i servirajte.
Prijatno!
(Espreso/StvarUkusa)