hit
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA NAMAZ KOJI SRBI TAMANE: Napravite DOMAĆI MAJONEZ - brzo se pravi, a JOŠ BRŽE smaže
Ukoliko volite majonez, ovo je super rercept i način pripreme koji je ujedno i malo zdraviji od kupovnog
Svakako bolje rešenje od kupovnog je domaći majonez. Delimo vam recept za koliko-toliko zdraviji namaz koji možete napraviti već danas.
Sve što će vam biti potrebno je štapni mikser. Priprema traje samo pet minuta, a iz ovog recepta dobićete 250 ml ukusnog domaćeg majoneza, prenosi The Guardian.
Potrebni sastojci:
- 1 žumance
- 1 kašika senfa
- 1 kašika hladne vode
- 1 kašičica sirćeta
- 225 ml suncokretovog ulja
- 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- So
Postupak pripreme:
1. Koristite štapni mikser
Teško je napraviti majonez obične količine u većini procesora hrane jer su količine premale za emulgovanje u tako velikom prostoru. Međutim, mnogo je lakše sa štapnim mikserom, sve dok imate teglu ili visoku posudu koja je samo malo šira od glave vašeg blendera. Ako je preširok, neće funkcionisati.
2. Žumance pre ulja
Stavite žumance u usku i visoku posudu. Ako želite bogat majonez izrazitog ukusa jaja, upotrebite dva žumanceta, a za svetliju upotrebite celo jaje. Koji god način odabrali, jaje mora ići u posudu pre ulja.
3. Dodajte začine i malo vode
Ubacite u posudu senf, sirće i so, a ako volite ubacite i češanj belog luka i začinskog bilja po vašem izboru. Dodajte i kašičicu hladne vode koja će pomoći smesi da se sjedini.
4. Prelijte uljem
Ako ne želite da koristite ekstra devičansko maslinovo ulje, zamenite ga drugim uljem s jakim ukusom. Ili, za blaži ukus, umesto toga jednostavno dodajte još 25 ml neutralnog ulja.
5. Pomešajte
Ostavite sastojke da odstoje 30 sekundi, zatim stavite štapni mikser na dno posude, na žumance i uključite. Mešajte, držeći blender pritisnut uz podlogu, sve dok ne vidite da beli majonez počinje da se nazire odozdo, a u tom trenutku možete vrlo polako početi da pomerate mikser sve dok se ulje ne stopi s ostatkom smese.
6. Problemi? Nemojte paničiti
Ako je vaša majonez redak i grudvast, ostavite ga nekoliko minuta da se slegne, a zatim polako ponovite gornji postupak. Ako ni to ne uspe, stavite nekoliko kašika hladne vode u novu teglicu ili posudu s malo razdvojene smese, zatim ponovite, postupno mešajući ostatak, dok se sve ne sjedini, prenosi Večernji list.
7. Začinite po ukusu
Osim naseckanog začinskog bilja (divlji beli luk, na primer), možete umešati narendanu koricu citrusa (u kojem slučaju biste mogli da upotrebite sok od citrusa umesto sirćeta u koraku 3), dimljenu papriku ili kari u prahu ili napravite tartar sos dodajući sitno naseckani kapar, ljutiku, peršun i kornišone. Mogućnosti su gotovo neograničene.
8. Za veću količinu
Da biste napravili veću količinu majoneza (imajte na umu da, iako će stajati u frižideru nekoliko dana, neće trajati tako dugo kao komercijalni majonez), upotrebite multipraktik ili blender. U to stavite dva žumanceta (ili dva cela jaja), dve kašičice senfa i dve kašičice sirćeta (ili zamenu kao gore) i miksirajte 30 sekundi dok se dobro ne sjedini. Zatim dodajte ulje i miksajte dok se ne sjedini.
BONSU VIDEO:Zdrav recept iz putopisa Marka Pola
(Espreso/krstarica)