recept
STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE PUNJENE DŽEMOM: Ništa vas neće vratiti u DETINJSTVO kao ovo
Nema bolje poslalstice od domaćih krofni punjenih džemom
Omiljeni slatkiš svih Srba su domaće vazdušaste krofne, još kada ih napunite džemom...
Sastojci:
- 530 g brašna
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 200 ml mleka
- 170 g putera
- 4 jajeta
- 80 g meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Još:
- džem za punjenje
- šećer
- cimet
Priprema:
U posudi pomešajte bršano, kvasac i so. U drugoj posudi pomešajte toplo mleko, umućena jaja, med i istopljeni puter, kao i vanilu. Sve dobro sjedinite. Pomešajte mokre i suve sastojke, pa lepo sjedinite špatulom. Pokrijte providnom folijom, pa preko stavite krpu i ostavite da nadođe nekih 2-3 sata. Zatim prebacite testo u frižider i ostavite da odstoji preko noći. Testo možete da čuvate u frižideru do 3 dana. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u obliku pravougaonika, pa pomoću čaše napravite oblike. Ako želite da imaju rupu u sredini, manjom čašom izdubite testo na sredini krofne. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom, pa ostavite da nadođu još nekih 20-30 minuta. Premažite krofne istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Možete da ih napunite džemom, a i da ih uvaljajte u smesu od šećera i cimeta.
Bonus video: Recept za knedle
(Espreso/Stvar ukusa)