Ilustracija, Foto: Profimedia

recept

STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆE KROFNE PUNJENE DŽEMOM: Ništa vas neće vratiti u DETINJSTVO kao ovo

Nema bolje poslalstice od domaćih krofni punjenih džemom

Objavljeno: 09.10.2023. 15:18h

Omiljeni slatkiš svih Srba su domaće vazdušaste krofne, još kada ih napunite džemom...

Sastojci:

  • 530 g brašna
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mleka
  • 170 g putera
  • 4 jajeta
  • 80 g meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Još:
  • džem za punjenje
  • šećer
  • cimet
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U posudi pomešajte bršano, kvasac i so. U drugoj posudi pomešajte toplo mleko, umućena jaja, med i istopljeni puter, kao i vanilu. Sve dobro sjedinite. Pomešajte mokre i suve sastojke, pa lepo sjedinite špatulom. Pokrijte providnom folijom, pa preko stavite krpu i ostavite da nadođe nekih 2-3 sata. Zatim prebacite testo u frižider i ostavite da odstoji preko noći. Testo možete da čuvate u frižideru do 3 dana. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u obliku pravougaonika, pa pomoću čaše napravite oblike. Ako želite da imaju rupu u sredini, manjom čašom izdubite testo na sredini krofne. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom, pa ostavite da nadođu još nekih 20-30 minuta. Premažite krofne istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Možete da ih napunite džemom, a i da ih uvaljajte u smesu od šećera i cimeta.

Bonus video: Recept za knedle

(Espreso/Stvar ukusa)