ZA PROFESIONALCE
VRHUNSKI MAJSTORI OTKRILI KAKO SE PRAVILNO BIRA LUK: Neki se kuvaju, a OVAJ je najbolje jesti svež
Luk se u našoj kuhinji stalno koristi, ali da li znate da ga pravilno izaberete?
Gotovo da nema jela u koji se ne stavlja luk, ali nije svejedno koju vrstu koristite jer ova namirnica daje obrocima posebnu aromu.
Crni luk se najčešće koristi za pripremu kuvanih jela, ima najjači ukus u odnosu na ostale vrste, pa je zato najbolji izbor za većinu jela.
Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidansima, piše Magazin Novosti.
Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.
U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk jer je bogat vitaminima K i C.
Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili za salate i sosove za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.
(Espreso/Penzionisani/Vesna Pejčić)