Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

prijatno

DOMAĆICA OTKRILA RECEPT ZA KREMASTO JELO KOJE SVI SRBI VOLE: Caka je u KUVANOM ZELENIŠU, pišite RECEPT

Napravite ovo za ručak i cela porodica će biti oduševljena

Objavljeno: 09.10.2023. 14:27h

Uživajte u ukusnom i zdravom ručku!

Sastojci;

  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g pečuraka
  • 6 krompira
  • 2 prstohvata soli
  • 200 g putera
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 300 g spanaća
  • prstohvat bibera
  • 450 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 250 g tvrdog sira
foto: Jelajelena Petrovic

Priprema:

Iseckajte crni luk, pečurke i krompir. Dodajte prstohvat soli u vodu i skuvajte krompir (otprilike 30-40 minuta) u posebnoj šerpi. Otopite 1 kockicu putera u tiganju, pa dodajte maslinovo ulje. Potom ubacite i propržite crni luk dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ubacite pečurke i pržite 5 minuta. Dodajte spanać, prstohvat soli i bibera, pa pržite još 5 minuta. Krompir procedite, izgnječite, pa ubacite 2 komadića putera i 200 ml mleka i napravite pire. U odvojenoj šerpi otopite 100 grama putera, pa dodajte brašno. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte 250 ml mleka, uz neprekidno mešanje. Kuvajte dok ne dobijete gušću teksturu, pa smesu prelijte preko pečuraka. Dobro promešajte. Premažite uljem vatrostalnu posudu pa rasporedite krompir pire, a preko smesu sa puterom i pečurkama. Pospite narendanim tvrdim sirom, pa ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite dok se sir ne istopi.

Bonus video: Recept za knedle

(Espreso/Stvar ukusa)