Brusnice, Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

vaŽno

LJUDI KOJI IMAJU OVU VRSTU ALERGIJE NE SMEJU JESTI BRUSNICE: Ne uzimajte ih ako želite da SAČUVATE ZDRAVLJE, OPREZ

The Healthy @ Reader’s Digest detaljnije je proučio rezultate izveštaja i napravio listu pet namirnicaza koje mislimo da su jako zdrave, ali mogu da izazovu intoleranciju:

Objavljeno: 09.10.2023. 14:01h

Nedavna analiza koju je sproveo YorkTest ustanovila je na uzorku od 12.000 testova osetljivosti na hranu da neke namirnice koje smatramo veoma zdravim mogu da imaju suprotan efekat.

Za razliku od alergija na hranu – ozbiljnog stanja koje može da rezultira opasnim reakcijama kao što je anafilaksija – osetljivost na hranu uzrokovana je poremećajem digestivnog sistema, jednostavno neka hranama nam ne prija i ne možemo da je svarimo. Ove vrste osetljivosti mogu biti rezultat genetike, faktora okoline ili životnih navika.

„Osetljivost na hranu može da se manifestuje kroz širok spektar nespecifičnih simptoma različitog intenziteta“, kaže dr. Elena Salagean, MD, lekar i konsultant za alergije u Holistic Allergy u Velikoj Britaniji.

„Zbog toga ih je teže dijagnostikovati. Simptomi uključuju nadimanje, mučninu, različite stepene bola u stomaku, dijareju, gorušicu, glavobolju, mentalnu maglu, svrabom i osipom na koži.“

The Healthy @ Reader’s Digest detaljnije je proučio rezultate izveštaja i napravio listu pet namirnicaza koje mislimo da su jako zdrave, ali mogu da izazovu intoleranciju:

Čia semenke

foto: Printscreen/Youtube/ DOORS OF HEALTH

Čia semenke sadrže umerenu količinu salicilata, prirodnog hemijskog jedinjenja koje se nalazi u nekim biljkama – uključujući neko voće, povrće i začine. Dr Salagean kaže da salicilati mogu izazvati simptome intolerancije na hranu ili u nekim slučajevima čak astmu i simptome slične alergijama.

Čia semenke takođe sadrže lektine, koji kod nekih ljudi takođe izaziva intoleranciju. Lektini su proteini prisutni u ugljenim hidratima različitih biljnih namirnica, uključujući pasulj, sočivo, soju i kikiriki. Iako su istraživanja još ograničena, stručnjaci tvrde da su lektini povezani s netolerancijama na hranu kod nekih osoba, s obzirom na to kako se ovi proteini vare u crevima, posebno kod onih koji već imaju probleme sa varanjem.

Godži bobice

Slično čia semenkama, godži bobice sadrže umerenu količinu lektina. Kuvanje određenih namirnica koje sadrže lektine može da pomogne, da intolerancija bude manja. Međutim, s obzirom na to da su godži bobice već sušene, sadržaj lektina u ovoj superhrani može da izazove neprijatnost bez obzira na način pripreme. Godži bobice takođe sadrže salicilate – ali za razliku od čia semenki, salicilati su veoma visoki u godži bobicama.

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology takođe je napomenula da godži bobice mogu da budu okidač za alrgije na hranu ako se jedu sa paradajzom, duvanom, orašastim plodovima.

Lan

foto: Profimedia

Iako su istraživanja iz 2010. godine sugerisala da je alergija na lan neobična, pregled iz 2016. godine u Evropskom časopisu za alergije i kliničku imunologiju zaključio je da reakcije na semenke kao što su lan mogu biti rezultat kontaminiranih alergena poput plesni i polena. Lan može biti izvor reakcija s drugim namirnicama kao što su kikiriki, soja, repica i pšenica.

Mayo Clinic napominje da osoba može takođe doživeti neprijatnost ako konzumira previše lanenih semenki bez dovoljno vode da bi pomogla telu da ih vari. Lan je bogat vlaknima, i konzumiranje previše vlakana bez dovoljno vode može izazvati nadimanje, gasove i dijareju.

Brusnice

Brusnice su još jedna supernamirnica bogat salicilatima. Konkretno, blog sistema za zdravstvo Mount Sinai navodi da brusnice sadrže salicilnu kiselinu, koja se takođe nalazi u aspirinu i koristi se kao topički agens za lečenje nekih vrsta akni.

Ako osoba ima alergiju ili netoleranciju na salicilnu kiselinu, brusnice takođe mogu izazvati neugodne simptome.

Zeleni čaj

foto: Printscreen/Youtube/ Aroma LeihaoFAMILY

Iako je zeleni čaj poznat kao supernamirnica, ovaj čaj sadrži tanine koji su poznati po izazivanju reakcija kod potrošača.

„Slično crvenom vinu, tanini mogu da izazvovu probleme s varenjem i glavobolje kod nekih osoba“, kaže dr Salagean.

(Espreso/City magazin)