Burek od sarme, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/YILDIZLARSOFRASI

recept

OMILJENO SRPSKO JELO UVIJENO U BUREK, DA LI STE DO SADA JELI SARME U TESTU? Od sada ćete ih UVEK SPREMATI ovako

Recept za burek sarme iz rerne prelivene sosom od paradajza morate da isprobate ovog vikenda

Objavljeno: 06.10.2023. 21:49h > 22:49h

Polako se približavamo sezoni omiljenog srpskog jela - sarmi. U sezoni slava, sarma je kraljica svake trpeze. Recept za ovaj specijalitet napamet znamo, ali da li ste nekada uvijali sarme poput bureka, zalili sosem i prekli u rerni? Verovatno se toga nikada niste setili, a ukus je neponovljiv.

Sastojci:

1 glavica kupusa srednje veličine

300 g mlevenog mesa

Smesa za sarmufoto: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja

1 šolja pirinča

1 glavica crnog luka

4-5 čena belog luka

1 veza peršuna

1 mala crvena paprika

1 paradajz

1 kašika paradajz pirea

1/2 šolje maslinovog ulja

1 kašičica soli

1 kašičica kima

1 kašičica tucane paprike

Za sos:

1 kašika putera

1 kašika paradajz pirea

2 šolje vode

prstohvat soli

foto: Printscreen/Youtube/Kuhajmo zajedno

Priprema:

Uklonite tvrdi srednji deo glavice kupusa, pa tako ubacite u lonac ključale vode. Kada počne da se okreće na drugu stranu, kuvajte još 3-4 minuta, pa odvojte listove. U međuvremenu iseckajte crni luk, beli luk, peršun, paradajz, papriku, pa sve zajedno ubacite u meso.

Dodajte pirinač, tucanu papriku, kim, paradajz pire, so, maslinovo ulje, pa dobro promešajte meso i začine. Uklonite središnji tvrdi deo i presecite svaki list na pola. Na svaku polovinu lista stavite po dužini fil i urolajte. Ređajte u tepsiju koju ste nauljili, od kraja ka sredini. U otopljen puter dodajte paradajz pire, so i vodu na kraju. Prokuvajte dok se sastojci ne sjedine, pa prelijte sarmice. Pokrijte pleh mokrim pek papirom i pecite na 190°C oko 40 minuta.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)