savršen kolač
SOČNI MEDENJACI KOJE SU NAM BAKE PRAVILE: Jednostavan recept koji MIRIŠE NA DETINJSTVO - poslastica za SVA ČULA
Sočni i mirišljavi medenjaci ne pitaju za vreme, njih možete uvek praviti, ne čekajući praznike
Medenjaci obično asociraju na zimu i praznike, bude nostalgiju ušukanog doma i detinjstva, ali to ne znači da ih ne možete praviti kad god vam se prijede nešto slatko.
Donosimo vam super recept koji ćete obožavati, a prilično je lak za pravljenje.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 200 g šećera + 6 kašika šećera
- 250 ml mleka
- 100 g masti
- 2 žumanca
- 2 kašike meda
- 1 kašika cimeta
- malo karanfilića
- malo muskatnog orašćića
Priprema:
Ušpinovati 6 kašika šećera, mešati na laganoj temperaturi sve dok se ne dobije tečna karamel masa i boja. Zatim dodati 250 ml mleka, pa kuvati dok se grilijaš sasvim ne istopi.
U toplu masu sipati 2 kašike meda, 1 kašiku cimeta, malo karanfilića i muskatnog orašćića. Ostaviti da se prohladi, da smesa postane mlaka.
Posebno umutiti: 100 g masti, 2 žumanca i 200 g šećera. Sjediniti obe smese, dodati 1 kašičicu sode bikarbone i 700 g brašna, sve zamesiti i ostaviti da odstoji sat vremena.
Još jedan recept za medenjake pogledajte ovde.
U tepsiju staviti papir za pečenje, praviti kuglice veličine oraha i ređati tako da jedna od druge budu razmaknute 5 cm. Svaku kuglicu (medenjak) možete ukrasiti jezgrom oraha, badema ili lešnika.
Peći u dobro zagrejanoj rerni (220 °C) oko 8 minuta. Vaditi ih na ravnu površinu, po želji posuti šećerom u prahu i medom.
Kad se ohlade staviti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem da bi ostali mekani.
BONUS VIDEO:ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke
(Espreso/stvarukusa)