Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Katy Slatki Recepti - Katy's Sweet Recipes

preukusno

NA JEDNOM MESTU U SRBIJI OVA TORTA SE SLUŽI DECENIJAMA: Sve SRPKINJE mole za njen RECEPT

Recept za neodoljivu Moskva tortu

Objavljeno: 06.10.2023. 16:45h

Moskva šnit kreirana je pre više od 40 godina.

Moskva šnit torta

Torta koja nosi naziv po jednog gradu Rusije, postala je izuzetno prepoznatljiva i u Srbiji. Recept za moskva šnit tortu kreiran je u Beogradu kao specijalitet hotela Moskva iz 1974. godine. Originalni recept je dobro čuvana tajna, ali na sledeći način možete napraviti svoju torticu.

Sastojci za biskvit:

  • 150 grama šećera
  • 150 grama brašna
  • Jedna kašika kakao praha
  • Jedna kašika praška za pecivo

Sastojci za fil:

  • 200 grama prah šećera
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 100 grama čokolade (mlečne ili tamne)
  • 200 mililitara slatke pavlake
  • Jedna konzerva komadića ananasa (oko 200 grama)
  • 200 grama višanja (možete koristiti sveže ili iz konzerve)

Sastojci za glazuru:

  • 100 grama čokolade (mlečne ili tamne)
  • Dve kašike ulja
foto: Printscreen/ Youtube/ Natašine Slastice

Recept za moskva tortu

Uputstvo:

  1. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetlo žute i penaste. Dodajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo i pažljivo sjedinite smesu.
  2. Smesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 - 30 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i čvrst na dodir.
  3. Dok se biskvit peče, pripremite fil tako što ćete istopiti čokoladu na pari i ostaviti je da se ohladi.
  4. Umutite maslac sa prah šećerom, a zatim dodajte mlevene orahe i ohlađenu čokoladu. Sve dobro sjedinite.
  5. Posebno umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag, a zatim je pažljivo umešajte u smesu sa orasima i čokoladom. Ananas iz konzerve dobro ocedite i naseckajte na male komade. Višnje takođe dobro ocedite ako koristite konzervirane višnje.
  6. Ohlađen biskvit presecite na dva jednaka dela. Stavite donji deo biskvita na poslužavnik i premažite ga filom. Stavite komadiće ananasa i višanja preko fila.
  7. Stavite drugi deo biskvita preko voća.
  8. Pripremite glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa uljem na pari, a zatim je prelijte preko gornjeg dela biskvita i voća.
  9. Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne pre nego što je poslužite.
  10. Po želji, možete ukrasiti Moskva tortu šlagom, seckanim orasima, ili čokoladnim mrvicama.
  11. Nakon što se ohladi i stegne, ova verzija Moskva torte sa ananasom i višnjama će imati osvežavajući ukus i voćnu notu koja će je učiniti posebnom.

Uživajte!

Bonus video: Torta od 10 spratova

(Espreso/Republika)