Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Katy Slatki Recepti - Katy's Sweet Recipes
preukusno
NA JEDNOM MESTU U SRBIJI OVA TORTA SE SLUŽI DECENIJAMA: Sve SRPKINJE mole za njen RECEPT
Recept za neodoljivu Moskva tortu
Objavljeno: 06.10.2023. 16:45h
Marija Marković
Moskva šnit kreirana je pre više od 40 godina.
Moskva šnit torta
Torta koja nosi naziv po jednog gradu Rusije, postala je izuzetno prepoznatljiva i u Srbiji. Recept za moskva šnit tortu kreiran je u Beogradu kao specijalitet hotela Moskva iz 1974. godine. Originalni recept je dobro čuvana tajna, ali na sledeći način možete napraviti svoju torticu.
Sastojci za biskvit:
- 150 grama šećera
- 150 grama brašna
- Jedna kašika kakao praha
- Jedna kašika praška za pecivo
Sastojci za fil:
- 200 grama prah šećera
- 200 grama mlevenih oraha
- 100 grama čokolade (mlečne ili tamne)
- 200 mililitara slatke pavlake
- Jedna konzerva komadića ananasa (oko 200 grama)
- 200 grama višanja (možete koristiti sveže ili iz konzerve)
Sastojci za glazuru:
- 100 grama čokolade (mlečne ili tamne)
- Dve kašike ulja
Recept za moskva tortu
Uputstvo:
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetlo žute i penaste. Dodajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo i pažljivo sjedinite smesu.
- Smesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 - 30 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i čvrst na dodir.
- Dok se biskvit peče, pripremite fil tako što ćete istopiti čokoladu na pari i ostaviti je da se ohladi.
- Umutite maslac sa prah šećerom, a zatim dodajte mlevene orahe i ohlađenu čokoladu. Sve dobro sjedinite.
- Posebno umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag, a zatim je pažljivo umešajte u smesu sa orasima i čokoladom. Ananas iz konzerve dobro ocedite i naseckajte na male komade. Višnje takođe dobro ocedite ako koristite konzervirane višnje.
- Ohlađen biskvit presecite na dva jednaka dela. Stavite donji deo biskvita na poslužavnik i premažite ga filom. Stavite komadiće ananasa i višanja preko fila.
- Stavite drugi deo biskvita preko voća.
- Pripremite glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa uljem na pari, a zatim je prelijte preko gornjeg dela biskvita i voća.
- Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne pre nego što je poslužite.
- Po želji, možete ukrasiti Moskva tortu šlagom, seckanim orasima, ili čokoladnim mrvicama.
- Nakon što se ohladi i stegne, ova verzija Moskva torte sa ananasom i višnjama će imati osvežavajući ukus i voćnu notu koja će je učiniti posebnom.
Uživajte!
Bonus video: Torta od 10 spratova
(Espreso/Republika)