PREUKUSNO
OVAJ RECEPT ZA NAJBOLJU EUROBLOK TORTU IMA DA VAS ODUVA: Kad je jednom PROBATE nećete praviti ni jednu drugu(VIDEO)
Recept nije lak ali vredi
Bogata torta jakog čokoladnog ukusa sa dva fila i slojem slatke pavlake. Euroblok čokolada se dodaje u kremove, a maže se i red slatke pavlake izmedju tako da i izgledom podseća na ovu čokoladu.
Sastojci za jednu koru, a peku se dve:
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
- 50 ml hladne vode
- 1 puna kašika brašna
- 1 puna kašika kakaa
- 4 pune kašike mlevenog pečenog lešnika
- 5 gr praška za pecivo
Fil I:
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 50 ml mleka
- 100 gr euroblok čokolade
- 100 gr crne čokolade
- 125 gr maslaca
Fil II:
- 250 ml slatke pavlake
- 250 ml mleka
- 5 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 50 gr ili jedna kesica šlag krema od čokolade
- 100 gr euroblok čokolade
- 100 gr crne čokolade
- 250 ml slatke pavlake ili 100 – 150 gr umućenog šlaga
Glazura
- 200 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 10ak kašika mleka
Priprema:
Ulupati 5 belanca sa šećerom pa dodati vodu i umutiti.Dodajemo zatim lešnik, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Obložiti pleh 30 x 40 cm, to je mera velikoh pleha od rerne i istresti celu smesu za koru, rasporediti i staviti da se peče oko 20 minuta, u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, zavisno od rerne.
Tako ispeći 2 kore. Koje kada se ohlade sečemo vodoravno ili uspravno, zavisno kako želite, da dobijemo 4.
5 žumanaca umutiti sa šećerom i mlekom, pa staviti na paru da se kuva 10 minuta.Dodati obe vrste čokolade, mešati da se otopi pa skloniti sa vatre da se hladi uz povremeno mešanje.
Za drugi fil na vatru staviti slatku pavlaku i pola mere mleka.
Umutiti 5 žumanaca sa šećerom, brašnom i ostatkom mleka.Zakuvati umućena žumanca u mleko i slatku pavlaku pa mešati dok ne počne da se zgušnjava.Zatim dodati obe vrste čokolade, mešati dok se ne otope.
Izmutiti mikserom i ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
U prvi ohladjeni fil dodati maslac i umutiti.
U drugi ohladjeni fil dodati šlag krem od čokolade, tako praškast i umutiti.
Na svaku koru ide po trećina fila, filujemo kora – fil I – fil II – slatka pavlaka.
Na četvrtu koru ne ide ništa. Stavite je preko pa ohladite tortu i radite dekoraciju, a možete i odmah.
Za glazuru spojiti čokoladu, ulje i mleko, otopiti i preliti preko četvrte kore.
Sačekati da se stegne pa poslužiti tortu.
Prijatno.
(Espreso/domacirecepti.net)