Kesten pire, Foto: Profimedia

recept

SRBI OVAKAV PIRE JOŠ NISU PROBALI, U SVETU GA OBOŽAVAJU: Nemojte da ZAOSTAJETE, ovako se priprema NAJUKUSNIJE JELO

Kesten pire možete da napravite sa orasima, samo od kestena, a možete da dodate i čokoladu. Ovaj recept je potpuni hit

Objavljeno: 05.10.2023. 20:04h

Svako godišnje doba ima po jednu ili dve namirnice koje ih obeležavaju, a jesen je prepoznatiljiva po bundevi i kestenu. Kesten je predivnog ukusa, a i mirisa, a postoji bezbroj načina za pripremu.

Možete da ga pečete, pravite tortu, ali i neprevaziđeni kesten pire. Jesen ne može da prođe, a da ne pojedete ovaj slatkiš bar jednom, a predlažemo vam da napravite kesten pire sa čokoladom.

foto: Profimedia

Pročitajte i kako se pravi pečeno kestenje.

Sastojci:

1 kg kestena

500 ml mleka

2 vanilin šećera

20 g šećera

25 ml ruma

150 ml vode

40 g kakao praha

70 g crne čokolade

Priprema:

Kesten zasecite po sredini, da se malo otvori, pa stavite u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, pa ostavite na šporetu još 20 minuta. Očistite, pa dobro izblendirajte. U drugu šerpu sipajte mleko, vanilin šećer, šećer i rum. Kada krene da ključa, ostavite tečnost još 5 minuta, pa sipajte preko kestenja.

Dobro izmešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prebacite u blender i lepo izblendirajte. Pomešajte vodu i kakao i kuvajte dok ne krene da vri, a onda dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi. Pomešajte sa kesten pireom i lepo sjedinite. Ohladite u frižideru.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)