recept
OVAJ KOLAČ SE DOSLOVNO TOPI U USTIMA, SVI GA MORATE PROBATI: Kremast fil i KAKAO KORE daju neverovatan UKUS
Kolač sa kakao korama i osvežavajućim filom fantastično ide uz popodnevnu kafu
Od kolača koji nisu suviše komplikovani za pripremu, ovaj se posebno izdvaja po svom ukusu. Na mekane i tanke kore se ređa fil, pa posipa listićima badema - fantazija ukusa! Prava vikend poslastica koja odlično ide uz popodnevnu kafu ili desert nakon ručka, a mnoge podseća ukusom na starinske kolače.
Sastojci:
6 jaja
10 g vanilin šećera
150 g šećera
600 ml mleka
60 g kukuruznog skroba
240 g putera
100 ml vode
120 g brašna
2 kašike kakaoa
prstohvat soli
Priprema:
U šerpu dodajte 4 jaja, vanilin šećer, šećer, 500 ml mleka, dobro umutite, pa dodajte skrob. Ponovo dobro umutite, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Smesu izlijte u posudu, pa prekrijte prozirnom folijom, tako da gornji sloj dodiruje u potpunosti foliju.
U drugu šerpu dodajte 80 gotopljenog putera, vodu, 100 ml mleka, umutite, pa dodajte so. Dodajte brašno, pa ostavite da se kuva 2 minuta na srednjoj temperaturi. Kada se formira čvršća smesa ostavite da se malo ohladi, pa dodajte 2 jaja, umutite špatulom i dodajte kakao. Kakao smesu podelite na dva jednaka dela, pa ih ispecite kao dve tanke kore u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
Malo ohlađene stavite jednu na drugu, isecite ivice, pa ih podelite na 4 jednaka dela. Umutite 160 g putera sobne temperature, pa postepeno dodajte i mutite smesu sa skrobom. Deo dobijenog fila najpre nanesite na jednu koru, prekrijte drugom, pa ponovite postupak do utroška fila. Poslednji sloj treba da bude kora, a špatulom poravnajte fil sa strane. Ukrasite listićima badema.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)