zdravlje
ČUVENA HIPOKRATOVA ČORBA DIŽE IZ KREVETA POSLE PRVE KAŠIKE: Recept star 2000 godina ČISTI organizam i osnažuje TELO
Priča kaže da je pre 2.500 godina starogrčki lekar Hipokrat napravio čorbicu posle koje su bolesnici doslovno ustajali iz kreveta
Hipokratova čorba je već 2.500 godina simbol zdravlja i jakog imuniteta. Davala se i najtežim bolesnicima koji su se uz nju lakše i brže i oporavljali, a odlična je i za svaku prehladu i kašalj.
Imunitet je naš moćni štit od raznih virusa i bakterija i treba ga jačati kako ne bismo bili bolešljivi, posebno u ove dane i posebno otkad je korona s nama. U tome mnogo može da pomogne nadaleko poznata Hipokratova čorbica, za koju kažu da je najzdravija na svetu.
Osmislio ju je tako da osnažuje imunitet i oslobađa telo raznih otrova, pa se već vekovima zna koliko je dobra za naš organizam.
Idealna kombinacija povrćki
Tajna ove vrlo delotvorne čorbe, koju je u tridesetim godinama 20. veka proslavio nemački doktor Maks Gerson, krije se u idealnoj kombinaciji povrća. Baš taj odabir nas čuva od toksina jer ih se uz ovo jelo oslobađamo, imunitet nam jača, pa smo otporniji na razne boljke.
Crni luk je bogat vitaminom C i selenom i pokreće imunosistem, beli luk, za koji kažu da je prirodni antibiotik, dobar je za razne upale, visok pritisak, probleme s reumom, srcem, jetrom. I paradajz, koji ima dosta likopena, i krompir iz Hipokratove čorbice, takođe jačaju imunitet. Ova čorba je bogata i kalijumom, a s druge strane nema soli, tj. natrijuma. Uz to, dobra stvar je i što se sprema brzo i lako, a skoro sve sastojke najverovatnije već imate u kuhinji.
Sastojci:
- 1 srednji koren celera
- 1 srednji koren peršuna
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 veći praziluk
- 5 čenova belog luka
- malo peršunovog lista
- 600 g paradajza
- 400 g krompira
po želji lovor, žalfija, majčina dušica, šafran, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, ruzmarin (druge začine ne stavljajte u čorbu da ne bi poništili lekovito dejstvo)
Priprema:
Oprano povrće isecite na kockice, prebacite u veći lonac, samo pazite da nije od aluminijuma. Preko sipajte vode da ogrezne. Stavite na jaču vatru dok ne počne da vri, pa posle kuvajte na tišoj vatri oko dva sata, dok povrće ne omekša.
Važno je da vodu ne dolivate dok se čorbica kuva i da lonac bude poklopljen. Kad bude skoro gotovo, dodajte beli luk i začinite. Na kraju čorbicu možete da ispasirate ako više volite krem čorbe.
Najbolje je da uzimate jedan do dva tanjira na dan. Možete da je držite u frižideru najviše 48 sati. Takođe, Hipokratovu čorbu ne treba podgrevati, već je pre jela izvadite na sobnu temperaturu na oko 30 minuta.
BONUS VIDEO:Zdrav recept iz putopisa Marka Pola
(Espreso/nova)