zimnica
SRPSKE DOMAĆICE OVAKAV AJVAR JOŠ NISU SPREMALE, NIJE ONAJ NA KOJI STE NAVIKLI: Zbog jednog sastojka MENJA BOJU
Veoma zanimljiv i ukusan namaz, a možete ga praviti tokom cele godine
Malidžano je ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.
Ovaj namaz se pravi od dugih zelenih paprika, negde ih zovu i "banana paprike". Takođe, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf, koji takođe možete napraviti kod kuće.
Fenomenalnog je ukusa, služi se kao namaz, uz zreli beli sir.
Sastojci:
4 kg zelene mesnate paprike
5 kg patlidžana
1 l ulja
1,5 dl sirćeta
150 g senfa
200 g šećera
100 g soli
Priprema:
Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.
Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.
Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.
U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.
Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.
Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.
Majke i snajke
(Espreso/24sedam)