Turšija, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

turšija iz bureta

KAFANSKA KUVARICA OTKRILA RECEPT ZA TURŠIJU IZ BURETA: I najzahtevnije SVEKRVE će biti ZADOVOLJNE

Napravite turšiju iz bureta po čuvenom kafanskom receptu

Objavljeno: 04.10.2023. 16:33h

Ostavljanje turšije za zimu je tradicija u Srbiji kako bi se povrće sačuvalo za hladne zimske dane. Posebno je popularna turšija iz bureta koja će vam omogućiti da se cele zime imate ukusnu i zdravu salatu.

Postoje brojni saveti za ostavljanje turšije ali se nekako uvek najbolje pokaže tradicionalni recept onako kako su to nekad radile naše bake. Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.

Sastav:

  • 2 kg šiljatih zelenih paprika
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • po želji crni luk, kupus
  • Tečnost za turšiju :
  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 g soli
  • 200 g šećera
  • 2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa
foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema:

Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli. Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu. Jedan litar vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuvane vode. Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mesti 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.

Bonus video: Cena kupusa

(Espreso/Srećna Repulika)