NISTE zNALI
AKO NE JEDETE OVE 4 NAMIRNICE IMAĆETE ZDRAVSTVENE PROBLEME U 2024: Bićete BOLESNIJI nego ikad, jedna je BAS JEFTINA
Po mišljenju stručnjaka ove 4 namirnice je obavezno uvrstiti u svakodnevnu ishranu kako bi držali zdrav i balansiran život.
Naime, Hani Rucler, jedna od vodećih evropskih stručnjaka za hranu, objavila je svoj "Food Report" za 2024. godinu. U njemu opisuje najvažnije trendove u hrani, kao i najveće promene koje se očekuju u prehrambenoj industriji.
A odgovor na gorepostavljeno pitanje je da treba da se stavi naglasak na održivost i zaštitu životne sredine.
A ove namirnice će, po svemu sudeći da budu i više nego tražene u 2024. godini:
Pečurke
Prošle godine, "The New York Times" je pečurke proglasio namirnicom godine, a ove godine i dalje zauzimaju visoko mesto na lestvici kulinarskih trendova.
Zbog svog širokog spektra aminokiselina, sličnih životinjskim proteinima, svestranosti i jedinstvenog zemljanog ukusa, pečurke su vekovima bile osnovna namirnica u mnogim kuhinjama i odličan dodatak za poboljšanje bilo kog jela.
Morske Alge
Umami je ukus koji obično povezujemo s mesom, ali ne mora uvek da dolazi iz mesa. U poslednje vreme, popularan način za postizanje umamija u raznim jelima je korišćenje morskih algi.
Morske alge su superhrana bogata belančevinama, mineralima i raznim elementima u tragovima i ovaj trend podržavaju poznati kuvari poput Džejms Martina, Grega Volisa, Najdžele Slater i Džejmija Olivera.
Indijski orah
Orašasti plodovi, posebno indijski orasi, sve su popularniji u kulinarskom svetu.
Osim što se koriste u tradicionalnim sosevima poput onih od kikirikija i pesta, indijski orasi postali su ključni sastojak u brojnim novim receptima. Brojne studije ističu njihove zdravstvene prednosti, poput snižavanja holesterola, jačanja imuniteta i potpore mišićima i nervnom sistemu.
Sočivo
U kontekstu klimatskih promena, sve više ljudi donosi odluke o ishrani u skladu sa tim.
U tom smislu, sočivo, odnosno leća se ističe kao izuzetno održiva namirnica. Ima pozitivan uticaj na okolinu jer u tlo veže više ugljenika nego što ga ispušta.
Osim toga, sve vrste leće su nutritivno bogate, sadrže malo masti, a obiluju vitaminima. Samo 100 grama suve leće pruža devet grama belančevina i devet grama vlakana. Prema predviđanjima "Washington Posta", leće će da postane sve popularnija zbog održivog uzgoja i brojnih zdravstvenih prednosti.
(Espreso/Žena/Iris Krdžić)