paŽnja
OVA TORTA JE NASTALA U PARAĆINU I POSLASTIČARI TVRDE DA JE NAJBOLJA KOJU IMAMO: Pola Srba je PRAVI, POLA JE JEDE
Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.
Nema ko nije čuo za Vasinu tortu, jednu od najpopularnijih torti kod Srba.
Međutim, da li znate koja priča stoji iza nje?
Ako ne, u nastavku vam otkrivamo.
Vasina torta potiče iz Paraćina, a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.
Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gospodin Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.
Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.
Potrebno je:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šečera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 2 pomorandže
Za fil:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šečera
- 300 g mlevenih oraha
- 50 ml mleka
- 200 g maslaca
- 5 rebara čokolade za kuvanje
- 1 pomorandža
ZA PREMAZIVANJE:
- 4 belanca ili 2 kesice šlaga
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte brašno i mlevene orahe. Odvojeno ulupajte belanca i umešajte ih, kašiku po kašiku, u masu od žumanaca. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Toplu koru zalijte isceđenim sokom od pomorandže.
Za fil prokuvajte mleko sa šećerom i maslacem, pa kada se maslac i šećer otope, dodajte mlevene orahe i kuvajte nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite žumanca, dodajte im istopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sjedinite s masom od oraha. Filom premažite patišpanj, preko stavite kuvani šam od belanaca ili, ako više volite, šlag.
(Espreso/Blic žena)